Bezoek Ollongren onderstreept belang Golfregio voor regionale veiligheid

Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht de afgelopen dagen Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze sprak daar met ministers en lokale en internationale commandanten over de actuele veiligheidssituatie,  het aanhalen van de bilaterale defensie-relaties, samenwerking en missies in de Golfregio waaraan Nederland bijdraagt. Verder was er aandacht voor het reduceren van spanningen in het gebied.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren kijkt hoe medewerkers van de Al-Udeid luchtmachtbasis hun werk doen achter een computer
Minister Ollongren op Al-Udeid luchtmachtbasis

“Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten spelen een sleutelrol in het bevorderen van stabiliteit en verminderen van spanningen in de regio. Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor de-escalatie en het voorkomen van nog meer leed. Dat is en blijft de inzet van Nederland”, aldus minister Ollongren.

Ook sprak de bewindsvrouw tijdens haar bezoek met verschillende Nederlandse stafofficieren. Ollongren: “Op verschillende plekken in de regio leveren onze militairen een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit. Zij geven daar in deze bewogen periode op professionele wijze invulling aan.”

Luchtmachtbasis

Naast gesprekken met de minister van Defensie en Binnenlandse Zaken bezocht de minister in Qatar het Combined Air Operations Center (CAOC) op de grote Al-Udeid luchtmachtbasis. Vanaf daar worden operaties in de hele regio aangestuurd en gemonitord. Hieronder vallen de missies in Irak en de Rode Zee. Op het CAOC zijn militairen uit 19 landen werkzaam, waaronder Nederlandse officieren.

Met de Qatarese ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken had de minister een onderhoud over bilaterale relaties, het verbeteren van de veiligheid en hoe Nederland en Qatar verder kunnen bijdragen aan vermindering van de spanningen in de regio.

Vergroot afbeelding Ollongren loopt samen met een hoge militair een gebouw binnen
Ollongren sprak met verschillende hoogwaardigheidsbekleders

Rode Zee

In Bahrein ontmoette Ollongren de Bahreinse Commandant der Strijdkrachten en de minister van Defensie over de vrije doorvaart en veiligheid in de Rode Zee. In dit gebied is de Zr.Ms. Tromp op dit moment actief. Ook sprak ze met de leiding en Nederlandse vertegenwoordigers van de Combined Maritime Forces (CMF). Dat is een internationaal partnerschap voor maritieme veiligheid van 42 landen, waaronder Nederland. Het hoofdkwartier staat in Bahrein.

In de Verenigde Arabische Emiraten sprak de minister met haar ambtsgenoot over hoe Nederland en de VAE de onderlinge samenwerking kunnen verbeteren. Ook ontmoette de minister de Nederlandse collega’s die deel uitmaken van de maritieme missie European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH), gekwartierd in de VAE.