Contract getekend voor nieuwe gevechtskleding

Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). Na een uitgebreide testperiode gunt Defensie de opdracht aan Hexonia GmbH. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag bekendgemaakt. Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding voor de Nederlandse krijgsmacht en de Belgische marine. De kleding wordt gedragen op de kazerne, operationeel en tijdens uitzendingen.

Nederlandse militairen zijn dagelijks wereldwijd actief voor vrede en veiligheid. Zij moeten onder vaak moeilijke omstandigheden presteren. Daarvoor hebben ze de juiste spullen nodig. Dat geldt zeker voor de gevechtskleding. Bij de nieuwe kleding staan bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort centraal.

Kwaliteits- en gebruikerstesten

Defensie stelt hoge kwaliteitseisen aan de kleding. De organisatie ontwikkelt deze samen met de leverancier en met input van de gebruikers. Verschillende militairen hebben de (gevechts)kleding intensief beproefd tijdens kwaliteits- en gebruikerstesten. Defensie voerde deze testen uit in samenwerking met externe partijen zoals het kennisinstituut TNO. Elk operationeel commando leverde deelnemers voor de draagproeven. Dit om tot de beste gevechts- en boordkleding te komen voor elke militair.

Voor iedere militair passend

De kleding van DOKS is ontworpen als een meerlagensysteem. Het past als een geheel op elkaar en sluit aan op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt. Denk aan onderkleding, isolatielagen en buitenlagen. De maatvoering wordt zo gemaakt dat het voor iedere militair passend is, dus ook voor vrouwen.

Daarvoor maakt het systeem gebruik van voorvorming, diverse materiaalsoorten en verstelmogelijkheden (bijvoorbeeld banden of elastieken). Verder is er binnen het project voldoende ruimte voor toekomstige doorontwikkeling. Zo kunnen nieuwe inzichten en innovaties snel worden doorgevoerd.

Er is een uitgebreid systeem van kledingmaten ontwikkeld. Dat is gebaseerd op de beschikbare scan- en maatgegevens van een groot aantal militairen, zowel mannen als vrouwen. Naast mogelijkheden tot aanpassen zijn bewegingsbereik, uiterlijke kenmerken en comfort belangrijk. Dat is meegenomen in het ontwerp.

 “Het heeft te lang geduurd”, aldus Van der Maat. “Maar ik ben blij dat wij vandaag een belangrijke stap hebben kunnen zetten voor de gunning van het DOKS-project. Onze militairen verdienen de beste spullen om hun belangrijke werk uit te voeren. Dat geldt zeker ook voor het gevechtstenue!”  

Tussenoplossing

Als tussenoplossing tot de volledige uitrol van DOKS dragen militairen nu het tijdelijke pak. Dit blijven ze dragen totdat de nieuwe gevechtskleding er is. De eerste kleding van DOKS wordt naar verwachting in het voorjaar van 2026 verstrekt.