Weekoverzicht Defensieoperaties

Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen heeft in de Noordzee 3 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Het ging om 2 zogeheten 500-ponders en een 1.000-ponder. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 tot en met 12 maart 2024.

Om belangrijke onderzeese kabels en pijpleidingen niet te beschadigen, moesten duikers 2 explosieven naar een veilige plek verplaatsen. Daarvoor gebruikten ze een hefballon. Alle 3 de bommen zijn tot ontploffing gebracht.

Rode Zee

Zr.Ms. Tromp is onderweg naar de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat levert daar vanaf eind deze maand een bijdrage aan de veiligheid en vrije doorvaart. 

Aan deze maritieme operatie onder de noemer Prosperity Guardian draagt Defensie sinds vorig jaar december ook bij met 2 stafofficieren.

Vergroot afbeelding 2 militairen in actie bij een witte auto. Derde militair op achtergrond.
Training van de force protection.

Irak

Op Al Asad Airbase in Irak bouwt een genietaakteam het onderkomen voor een helikopterdetachement van de luchtmacht. Dat wordt vanaf mei ingezet voor de NAVO-missie in Irak (NMI). 

De Nederlandse force protection in Bagdad trainde hoe ze een NMI-adviseur bij dreiging zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen. Het is belangrijk dat de militairen aangeleerde processen continu herhalen. Alleen dan valt op het hoogste niveau te beveiligen.

Een 145-koppige eenheid van de luchtmobiele brigade is verantwoordelijk voor de force protection binnen de NAVO-missie in Irak (NMI). De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs. NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. In de staf van NMI werken 5 Nederlandse militairen als adviseur.

Vanuit het Iraakse Erbil werken verder nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit is ook een Nederlandse stafofficier toegevoegd. Daarnaast zijn er 2 gestationeerd in Bagdad. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.

Vergroot afbeelding Een simulator.
Simulator Tactis op archieffoto.

Litouwen

In Litouwen werd getraind met simulator Tactis. Het apparaat staat tijdelijk in Rukla. Met de simulator zijn verschillende wapensystemen te bedienen. Denk aan het CV90-infanteriegevechtsvoertuig en de Leopard-tank. Tactis creëert een realistische weergave van eigen troepen, vijandelijke eenheden, operatiegebied en weersomstandigheden.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Midden-Oosten

Met een C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is er namens Nederland zo’n 20 ton aan voedselpakketten gedropt boven Gaza. Vanwege een technisch mankement waren niet alle geplande bundels te droppen. Nederland werkte bij de operatie samen met andere landen. Een Nederlandse stafofficier blijft voor ondersteuning voorlopig achter. Dat geldt ook voor 5 zogenoemde riggers. Zij worden ingezet bij het klaarzetten van de bundels met voedselpakketten.

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade. Militairen van de Marine Spearhead Task Unit zijn binnen 48 uur inzetbaar, net als de Rode Baretten van de Rapid Reaction Compagnie.

Een Defensieteam is in Libanon vanwege de oplopende spanningen in het zuiden en in het noorden van Israël. De militairen bieden de Nederlandse ambassade in Beiroet een helpende hand als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt. Een team van Defensie ondersteunt ook de ambassade in het Egyptische Caïro.

10 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Ondanks beperkingen gaat het werk waar mogelijk door. Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Binnen de mogelijkheden gaan ook hier de werkzaamheden.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.

Alle militairen in de verschillende missies in de regio maken het goed, maar hebben soms minder bewegingsvrijheid.

Trainingen Oekraïense militairen

Binnen Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactisch optreden, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na het 5 weken durende traject vertrekken zij naar het front.

5 F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden.

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 1 officier aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-verdragsgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. 

Lopende operaties buitenland:

  • Een ongeveer 150-koppige compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’ en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
  • Met 3 Nederlandse MQ-9 Reapers in Roemenië voert de luchtmacht testvluchten uit. Dat gebeurt ter voorbereiding op de operationele taak. Zodra die ingaat verzamelt de luchtmacht informatie aan de oostflank van de NAVO. Zo’n 40 militairen zijn gestationeerd op een militaire basis in de Roemeense gemeente Luna. Zij zorgen voor het onderhoud van de onbemande toestellen. Het besturen van de vliegtuigen gebeurt vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Daar wordt ook de verzamelde informatie verwerkt.
  • Zr.Ms. Zierikzee vaart in noordelijke wateren voor het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Het onschadelijk maken van eventuele explosieven in zee is een van de hoofdtaken van deze groep schepen.
  • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
  • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde de afgelopen week 59 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische straaljagers. Op dit moment ligt de taak bij Nederland. 
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen in Almelo verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.