MQ-9 Reaper-toestellen in Roemenië voor NAVO-taak

De eerste 2 MQ-9-vliegtuigen zijn eergisteravond aangekomen in Roemenië. Het laatste toestel volgt op korte termijn. Met behulp van de onbemande toestellen wordt straks informatie verzameld aan de NAVO-oostflank. De alliantie gebruikt de informatie bij de eventuele verdediging van het bondgenootschap.

Vergroot afbeelding De MQ-9 Reaper.
De MQ-9 Reaper.

De vliegtuigen gaan vluchten uitvoeren vanaf de Roemeense luchtmachtbasis Câmpia Turzii. De komende periode bouwen genisten van de landmacht er een kamp. Verder worden de vliegtuigen gereedgemaakt om in te zetten. Het besturen van de onbemande vliegtuigen gebeurt vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Daar wordt ook de verzamelde informatie verwerkt.

De toestellen gaan opereren boven land en boven zee. Met de verzamelde informatie krijgt Nederland een betere zelfstandige informatiepositie en kan het op verzoek informatie delen met de NAVO. Dat is belangrijk voor de eventuele verdediging van het grensgebied.

Anti-drugsoperaties

Nederland had de Reapers eerder gestationeerd op Curaçao. Daar zijn de toestellen gebruikt voor het trainen en paraat maken van luchtmachtpersoneel. Ook zijn ze ingezet bij anti-drugsoperaties. In totaal hebben de onbemande vliegtuigen op en rond het eiland ruim 2.800 vlieguren gemaakt. Vanaf het Caribische eiland zijn de toestellen per transportvliegtuig naar Roemenië gebracht.

Na het vertrek van de MQ-9 blijft er nog een DASH-8 van de Kustwacht Caribisch gebied actief. Dit vliegtuig voert in het gebied maritieme patrouilles uit.