Nederlandse startups geselecteerd voor innovatieprogramma NAVO

3 Nederlandse startups mogen innovaties ontwikkelen voor de NAVO. Zij zijn geselecteerd voor de eerste fase van de innovatie-accelerator Diana (Defence Innovation for the North Atlantic). De jonge bedrijven krijgen elk een subsidie van € 100.000.

In totaal waren er ruim 1.200 inschrijvingen, waarvan 37 uit Nederland. 44 initiatieven mogen hun technologie nu echt samen met de NAVO ontwikkelen. Hieronder dus 3 bedrijven uit Nederland. Het gaat om Ore Energy BV uit Amsterdam en de Delftse bedrijven Lobster Innovations en Enevate BV (Kitepower).

Lobster Robotics richt zich op ‘sensing & surveillance’-oplossingen. Het gaat hier om een innovatieve manier van beeldopbouw onder water voor marine-eenheden. De andere 2 doen mee aan de ‘energy resilience challenge’. Dit betreft onder meer het op slimme wijze opslaan en gebruik van energie binnen NAVO-eenheden.

Alle ideeën zijn getoetst op technologische haalbaarheid en oplossingsgerichtheid voor de NAVO-veiligheidsvraagstukken. Belangrijk is ook dat de ideeën te transformeren zijn en commerciële potentie hebben.

Begeleiding

Los van de subsidie krijgen alle bedrijven toegang tot testcentra en op verschillende vlakken begeleiding. Dat gebeurt onder meer door wetenschappers en experts uit de industrie en deskundigen op het gebied van zakendoen met Defensie. Ook krijgen de bedrijven de kans om met hun technologie te experimenteren in militair operationele omgevingen.

De eerste fase van het programma start in januari en loopt tot de zomer. Op basis van de beoordeling van de resultaten van de 44 startups, wordt bepaald wie door mag naar de tweede ronde.

Stimuleren van ‘dual use’ innovatie

Defensie is een van de 31 ondertekenaars van het Diana Charter. Dit gebeurde tijdens de NAVO-top van Madrid in 2022. Diana moet ervoor moet zorgen dat het bondgenootschap de technologische voorsprong behoudt die essentieel is voor de collectieve verdediging. Het richt zich op het verbinden van de innovatiekracht van zogeheten ‘dual use’ startups aan de missie van de NAVO en het versterken van het trans-Atlantisch innovatie-ecosysteem.