Generaal Eichelsheim roept op tot opschaling van productie binnen defensie-industrie

Volgens de Commandant der Strijdkrachten staan we op een keerpunt in de geschiedenis. Wat hem betreft is opschalen binnen de defensie-industrie geen wens, maar bittere noodzaak. Generaal Onno Eichelsheim zei dat vandaag op de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam.

Vergroot afbeelding Generaal Eichelsheim speecht voor een volle zaal.
Opschalen binnen de defensie-industrie is geen wens, maar bittere noodzaak, aldus generaal Eichelsheim.

Nieuw over de oorlogen in Oekraïne en Israël domineert kranten en websites. Eichelsheim vroeg zich dan ook af hoe de wereld er over 5 jaar uitziet. “In zeer korte tijd zijn we van ‘oorlogen door keuze’ naar ‘oorlogen uit noodzaak’ gegaan. Ons werkveld verandert sneller dan dat we de nieuwspagina’s op onze telefoons kunnen verversen. Dus het lijkt misschien vreemd om je nu af te vragen hoe de wereld er over 5 jaar uitziet. Want het eerlijke antwoord is dat we dat niet weten.”

Toch zijn er zaken waar de hoogste militair van Nederland wel zeker van is: Oekraïne heeft hulp nodig. En rap ook. “Op mijn niet al te bescheiden wenslijst staat onder meer het verlangen om de capaciteit van de productie binnen de defensie-industrie in 4 jaar tijd te verdubbelen. Als we dat niet doen, gaat dat ten koste van onze eigen veiligheid. Zonder een sterke technologische en industriële basis, wordt onze kracht enorm aangetast.”

Vergroot afbeelding De generaal en staatssecretaris op een beurs.
Staatssecretaris Van der Maat was ook op de beurs.

Partijen samen

De beurs van de NIVD is een uitgelezen kans om dit thema aan te kaarten. Hier komen namelijk alle partijen samen: Defensie, de industrie, kennispartners en de samenleving. “En wij hebben allemaal een rol, want iedereen wil zijn of haar vrijheid beschermen. Vrede is onze collectieve verantwoordelijkheid”, aldus Eichelsheim.

En dat geldt volgens hem ook voor opschaling binnen de defensie-industrie. “Op structurele basis, samen met EU-partners en NAVO-bondgenoten. Want als we dat niet doen, staat onze vijand niet alleen aan de poort te rammelen maar in onze voortuin. En dan is het te laat om er nog wat aan te doen.”

Innovatie

Innovatie ziet hij als een van de sleutels tot succes. “Vandaag zien we hier op de beurs talloze voorbeelden. Kennisinstituten, regeringsafgevaardigden, ondernemers en ontwikkelaars van over de hele wereld laten hier zien welke kansen er liggen om te innoveren. En welke kansen er liggen om samen te werken. Ik geloof echt dat er veel bereidheid is om deze uitdagingen samen aan te gaan. Ook tijdens missies kunnen we innoveren. Hier kunnen eenheden de opdracht krijgen om met innovaties te experimenteren en ervan te leren.”

Eichelsheim hoopt dat de juiste stappen worden genomen op dit keerpunt in de geschiedenis. “Mijn wens is dat we over 5 jaar terugkijken met genoegdoening en trots op wat wij samen hebben bereikt. Dat we samen onze verantwoordelijkheid hebben genomen voor vrede en veiligheid. En dat we daarmee hebben beschermd wat ons dierbaar is.”

Vergroot afbeelding De generaal en CDS op een beurs.
De beurs stond in het teken van ‘sustainable security’.

Onlosmakelijk verbonden

Staatssecretaris Christophe van der Maat was ook aanwezig in Rotterdam. Hij sprak met Nederlandse en buitenlandse defensie-industriepartners over snel en verstandig samenwerken. “We moeten als Europa meer doen om onze eigen veiligheid en manier van leven te beschermen. Defensie en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Investeren in meer productiecapaciteit hangt samen met een structurele vraag vanuit overheden.”

Dit jaar staat de beurs in het teken van ‘sustainable security’. “Dit is heel belangrijk voor Defensie. Samen met bedrijven en kennispartners kijken we naar wat kan, zoals klimaatneutrale technologie bij het vervangen van materieel. De wereld om ons heen verandert. Daar moeten we als Defensie op inspelen zonder dat het ten koste gaat van onze operationele gereedheid.”