Mijnenjagers NAVO-vlootverband maken 17 explosieven onschadelijk

De 7 mijnenbestrijdingsvaartuigen van het NAVO-vlootverband SNMCMG1 schakelden de afgelopen week in nog geen 5 dagen tijd 17 explosieven uit. Dat gebeurde tijdens een mijnenjacht in Narva Bay, het Noordoostelijk kustgebied van Estland. Nederland maakt met Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van het vlootverband. De mijnenjager ruimde 5 explosieven.

Vergroot afbeelding Een mijnenjager ruimt explosieven.
Een mijnenjager ruimt explosieven.

De inzet stond in het teken van het onschadelijk maken van zoveel mogelijk zeemijnen, vliegtuigbommen en andere munitie uit het verleden. Deze explosieven vormen nog steeds een gevaar voor de koopvaardij, visserij en het milieu.

In de Narva Bay heeft nog relatief weinig mijnenjacht plaatsgevonden. Het duurde dan ook niet lang voordat er explosieven werden aangetroffen.

Zr.Ms. Vlaardingen

De Nederlandse Zr.Ms. Vlaardingen en Belgische BNS Crocus maakten samen 9 explosieven onschadelijk. Voor Zr.Ms. Vlaardingen ging het om 1 Duitse en 3 Russische mijnen en 1 Duitse torpedo uit de Tweede Wereldoorlog.

De Vlaardingen heeft een 35-koppige bemanning en vaart sinds augustus voor de SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1). Dit vlootverband maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO.  

Vanaf volgende neemt het vlootverband deel aan de oefening Freezing Winds in de buurt van Finland.