Defensiebeurs Londen: aandacht voor bedrijfsleven en samenwerking

“We moeten als Europa meer doen om onze eigen veiligheid en manier van leven te beschermen. Met de substantiële en massale verhoging van de Europese defensiebegrotingen is er een belangrijke stap gezet. De vraag is vooral hoe je dat extra geld concreet en efficiënt kunt inzetten. Het korte antwoord is: snel, verstandig en samen!”. Dat zei staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag tijdens het Defence and Security Equipment International (DSEI) Event.

Vergroot afbeelding De staatssecretaris speecht.
De staatssecretaris was onder meer aanwezig om het Nederlandse bedrijfsleven internationaal te positioneren.

De DSEI is één van de meest toonaangevende beurzen voor de defensiesector wereldwijd. Het 4-daagse evenement vindt plaats in het Excel Centrum in Londen.

De staatssecretaris was onder meer aanwezig om het Nederlandse bedrijfsleven internationaal te positioneren. Dat is een van de maatregelen uit de Defensie Industrie Strategie die in 2022 geactualiseerd is. “Er is een grote behoefte aan een veerkrachtige industrie die snel kan opschalen. Ik ben mij er ook van bewust dat het voor bedrijven alleen zinvol is om te investeren in meer productiecapaciteit als overheden een bepaalde vraag voor een langere periode garanderen. In ruil daarvoor moet de industrie deze kans effectief benutten. Daarnaast moeten we slimmer werken, bijvoorbeeld door standaardisatie. Europa heeft 16 soorten gevechtsvliegtuigen, 12 soorten tanks en 33 soorten fregatten. Dit is niet ideaal.”

Vergroot afbeelding De staatssecretaris bij een defensiebeurs.
De DSEI is één van de meest toonaangevende beurzen voor de defensiesector wereldwijd.

Toekomst

Nederland en het Verenigd Koninkrijk werken al geruime tijd samen binnen de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force. Dit jaar vierde die strijdmacht haar 50-jarig bestaan. “Tijdens onze Marinedagen ondertekenden beide ministers van Defensie een Letter of Intent. We zijn overeengekomen om in de toekomst verder samen te werken op het gebied van amfibische oefeningen en training.”

Van der Maat werd op de beurs ook geïnformeerd over het versterken van de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk op het gebied van innovatie.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. De Ruyter ligt afgemeerd in de Theems.
Zr.Ms. De Ruyter lag afgemeerd in de Theems.

Zr. Ms. De Ruyter

De Rijksoverheid ondersteunt de Nederlandse defensie- en veiligheidsindustrie in haar internationale ambities. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt het mede mogelijk dat er op de beurs een Nederlands Paviljoen met Nederlandse bedrijven uit de sector aanwezig is. Daarnaast ligt het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter afgemeerd in de Theems. Het schip host diverse evenementen voor de NIDV.

De DSEI wordt elke 2 jaar georganiseerd, dit keer van 12 t/m 15 september.