Nederland draagt QRA-taak over aan België

De bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg is vandaag overgedragen aan België. In het geval van een zogenoemd Quick Reaction Alert (QRA) stijgen F-16’s van de Belgische luchtmacht op. Nederland nam deze taak sinds 13 april op zich.

Vergroot afbeelding 2 F-16's in de lucht.
Archieffoto: F-16's van België.

Vorige maand werd er nog een beroep gedaan op de jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Toen vlogen Russische Bear-bommenwerpers richting het Nederlandse luchtruim. Die zijn uiteindelijk door de Denen onderschept.

Nederland en België nemen de QRA-taak afwisselend voor een aantal maanden op zich. Er staan dan permanent 2 jachtvliegtuigen paraat. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

Belgische F-16’s zijn gestationeerd in Kleine Brogel in het noorden van het land en in het zuidelijk gelegen Florennes. Aansturing gebeurt via het Control and Reporting Centre in Beauvechain. Vanuit Nederland ligt die taak bij het Air Operation Control Station in Nieuw-Milligen.