43 bedrijven van Defensie Ondersteuningscommando in handen van luitenant-generaal Maas

Zoals de naam al aangeeft is het Defensie Ondersteuningscommando (Dosco) een ondersteunend commando. Het telt 43 verschillende bedrijven en meer dan 9.000 werknemers: militairen en burgers. Sinds vandaag staan zij onder leiding van luitenant-generaal Jan-Willem Maas. Via een ceremoniële vlagoverdracht nam hij het commando over van ranggenoot Mario Verbeek. Dat gebeurde op het Kasteel van Breda.

Zonder het Dosco ligt de krijgsmacht zo goed als stil. Om dat te voorkomen staan de medewerkers 24 uur per etmaal en 7 dagen per week voor de organisatie klaar. Niet alleen in Nederland, maar waar ook ter wereld. Of het nu gaat om vastgoed, catering, gezondheidszorg, transport of een visitekaartje afgeven namens Defensie via tekst, beeld en geluid.

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Maas spreekt toehoorders toe als Dosco-commandant.
Nieuwe Dosco-commandant Maas richt zich tot de aanwezigen.

Het plan van Maas is het door Verbeek ingeslagen pad verder te bewandelen. Maar veranderingen gaat hij daarbij niet uit de weg. “Als ze maar bijdragen aan onze krijgsmacht. Die moet onder alle omstandigheden succesvol kunnen zijn. Dat kan niet zonder geïntegreerde ondersteuning. In mijn vorige functie bij de NAVO heb ik heel direct de urgentie ervaren van de taken die het Dosco vervult. Ondersteunen is en blijft daarom onze missie.”

Maas richtte zich ook nog tot Verbeek. “Jij hebt op een uitzonderlijke wijze invulling gegeven aan jouw eigen geformuleerde kompas; namelijk presteren, samenwerken en innoveren.”

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Verbeek overhandigt de vlag aan ranggenoot Maas.
Luitenant-generaal Verbeek draagt het commando over aan ranggenoot Maas.

Niet opvallen

Zaken als de Covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben in de afgelopen jaren veel gevraagd van het commando. “Het Dosco levert zaken waar vaak pas aandacht voor is, als het nodig is”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. “Als het niet opvalt, is dat een compliment. Waarbij ik wil opmerken dat niet opvallen iets anders is dan niet gezien worden. Want het Dosco wordt wel degelijk gezien.”

Hij prees niet alleen het werk van Verbeek, maar ook zijn persoonlijke aanpak. “Het wordt wel vaker over mensen gezegd, maar jouw sociale kracht is opvallend en authentiek. Zonder aanzien des persoons ben je geïnteresseerd in mensen in het algemeen en in ‘jouw’ Dosco-mensen in het bijzonder. Niet omdat het zo hoort, maar omdat je zo bent.”

Vergroot afbeelding Staatssecretaris spelt Ereteken voor Verdienste in goud op bij vertrekkende Verbeek.
Ereteken voor Verdienste in goud voor vertrekkende Verbeek.

Ereteken

De vertrekkende Verbeek werd dan ook extra in het zonnetje gezet. Hij kreeg van staatssecretaris Christophe van der Maat het Ereteken voor Verdienste in goud. Als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor Defensie. Verbeek: “Als de operationele commando’s moeten vechten, hebben wij gewoon de dure plicht hen te ondersteunen. En dat deden jullie, onze vakmensen! Dat maakt trots.”

Verbeek verruilt zijn uniform nu voor een burgeroutfit en verlaat Defensie.

Toespraken