Eichelsheim onderscheiden tijdens werkbezoek Berlijn

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim sprak dit weekend in Berlijn met zijn Duitse ambtgenoot generaal Carsten Breuer. Op de agenda stonden onder meer de NAVO-missie in Irak en de enhanced Forward Presence in Litouwen. Breuer verraste de CDS tijdens het bezoek met een hoge onderscheiding.

Duitsland wil zijn bijdrage aan de vooruitgeschoven aanwezigheid in Litouwen uitbreiden. Op verzoek van Breuer wordt Defensie betrokken bij het besluitvormingsproces daarover.

Ter tafel kwam ook de uitwisselbaarheid van elkaars materieel. Denk hierbij aan Chinook-transporthelikopters, Patriot-luchtverdedigingssystemen en Boxer-pantserwielvoertuigen.

Beide defensiecommandanten bespraken verder (rechts)extremisme binnen de krijgsmacht. Hoe zijn signalen bijvoorbeeld te herkennen en wat kan Defensie leren van de maatregelen die Duitsland ertegen neemt.

Ehrenkreuz

Het bezoek had ook een feestelijk tintje, want Eichelsheim ontving het Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold. De Commandant der Strijdkrachten kreeg dit eremetaal voor zijn inspanningen de militaire samenwerking naar een nog hoger plan te tillen.