Vrouwenvoetbalteam wint openingspot militair WK: 7-0

Het nationaal elftal is het militair wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen begonnen met een eclatante 7-0 zege op het zwakke Ierland. Eigenlijk zou Nederland het toernooi op het complex van IJsselmeervogels in Bunschoten-Spakenburg openen tegen Nigeria, maar door visumproblemen rond deze ploeg veranderde dat in Ierland.

Vergroot afbeelding Juichende voetbalsters.
Nederland was veel te sterk voor Ierland.

Al in de zesde minuut van de eerste helft geeft Oranje haar visitekaartje af door na een soepele aanval 1-0 aan te tekenen. Weliswaar via een eigen doelpunt, maar dat mag de pret niet drukken.

Oranje dendert door en in de 14e minuut zorgt Maura Missaglia voor 2-0, opnieuw na een blunder in de Ierse defensie. Nadat de keepster een ogenschijnlijk simpel te stoppen bal uit de handen laat stuiteren, rolt die tergend langzaam over de doellijn.

Vergroot afbeelding De CDS salueert.
CDS generaal Eichelsheim was er om de vrouwen te steunen.

Houdgreep

In de 23e minuut komt het verdienstelijk combinerende Nederland op 3-0 door een doelpunt van Lindsay Gabriel. In het verloop van de tweede helft blijft Ierland in de houdgreep van Oranje, wat uitmondt in 4-0 door Nikki van Wijk.

In de tweede helft loopt het oppermachtige Holland uit naar 7-0 door goals van Rianne Oudejans, Margriet Samson en Bo Peters. De Iersen rest weinig anders dan de schade zoveel mogelijk te beperken.

Vergroot afbeelding Een teamfoto van voetbalsters.
Griekenland is zaterdag de volgende tegenstander.

Keigoed

Of Nederland kans maakt op de militaire wereldtitel hangt volgens trainer-coach sergeant-majoor Sigi Carrera af van de loting die volgt na de tweede groepswedstrijd, tegen Griekenland. Mocht die worden gewonnen, dan stuit Nederland mogelijk op Zuid-Korea of Frankijk. Beide landen hebben speelsters in de gelederen die betaald voetbal spelen en voor de duur van dit WK militair zijn gemaakt. Keigoede teams dus. Carrera: “Ik schat onze kans op de wereldtitel op 40%.”

11 Landen

Aan het militair WK voor vrouwen doen na de afmelding van Nigeria 11 landen mee. De eerstvolgende wedstrijd van Nederland is aanstaande zaterdag tegen Griekenland. Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden is organisator.