Nederlandse F-35’s en F-16’s in actie tijdens grootste luchtruimoefening NAVO ooit

4 F-35’s en 4  F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht nemen vanaf vandaag deel aan de grootste internationale luchtmachtoefening in de geschiedenis van de NAVO. In totaal doen er zo’n 10.000 militairen en 250 vliegtuigen uit 25 verschillende landen mee aan Air Defender 23. Duitsland is organisator.

Vergroot afbeelding Embleem Air Defender 2023, met de tekst Strong together.
Embleem van Air Defender 23.

Bij Air Defender geldt het zogenoemde Artikel 5 op de achtergrond. Volgens dit NAVO-artikel is een aanval op 1 bondgenoot, een aanval op de volledige NAVO.

De internationale luchtmachten trainen daarom snelle en wendbare inzetbaarheid en hoe dat het best gezamenlijk kan. Dit betekent dat de vliegers tal van verschillende scenario’s uitvoeren. Dat kan gaan om het verdedigen van het grondgebied, maar ook het aanvallen van gronddoelen.

Vergroot afbeelding Een F-35.
Er doen 4 Nederlandse F-35's mee.

De 2 weken durende oefening wordt voornamelijk in het Duitse luchtruim gehouden, maar ook Nederland stelt een deel beschikbaar. Het gaat om een gebied boven de Noordzee. Naast de 8 toestellen zijn er ook Nederlandse luchtgevechtsleiders actief, net als de Nationale Datalink Management Cel.

Voor de Nederlandse toestellen is Vliegbasis Volkel de thuisbasis. De basis is daarom vanaf maandag tot en met vrijdag tot 21.00 uur open voor de eigen toestellen. Dat geldt ook voor volgende week, met uitzondering van vrijdag 23 juni. Op die laatste dag is Volkel tot 16.45 uur opengesteld.

Slagkracht

Sinds de Russische inval in Oekraïne timmert de NAVO behoorlijk aan de weg. Dat gebeurt niet alleen in de lucht, maar ook op zee en ter land. Op dit moment toont het bondgenootschap bijvoorbeeld zijn maritieme slagkracht in de Oostzee. Nederland neemt deel met Zijner Majesteits schepen Makkum, Vlaardingen en Van Amstel.

En vorige maand liet de alliantie nog zien hoeveel vuurkracht de snelle reactiemacht in rap tempo weet in te zetten. Dat gebeurde op het Italiaanse Sardinië. Aan de oefening namen ongeveer 2.200 militairen deel, onder wie zo’n 650 Nederlandse.