NAVO toont maritieme slagkracht in Oostzee

Meer dan 6.000 militairen van 21 landen zorgen weer voor grote militaire aanwezigheid in de Baltische regio. Hier speelt zich de jaarlijkse maritiem georiënteerde NAVO-oefening Baltic Operations af. Onder meer luchtverdediging en amfibische operaties staan op de agenda van Baltops 23. Nederland ontbreekt niet.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Van Amstel en de Amerikaanse destroyer USS Paul Ignatus (voor).
Zr.Ms. Van Amstel en de Amerikaanse destroyer USS Paul Ignatus (voor).

Aan deze 52e editie nemen Zijner Majesteits schepen Makkum en Vlaardingen deel. Zij leveren een aandeel in de mijnenbestrijdingsgroep: de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). 
Zr.Ms. Van Amstel levert onderzeebootbestrijdingscapaciteit. Dit schip maakt momenteel onderdeel uit van de Standing NATO Maritime Group 1.

Vergroot afbeelding De mijnenjagers Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen (achterste).
De mijnenjagers Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen (achterste).

Controle op zee

Het scenario is weliswaar gesimuleerd, maar zeer reëel. Baltops draagt dan ook volop bij aan de flexibiliteit en kracht van de alliantie. Die is met Finland weer iets sterker. Het land nam al geruime tijd deel aan Baltops, maar nu voor het eerst als NAVO-bondgenoot.

Met de oefening verbetert de NAVO de flexibiliteit en interoperabiliteit. Daarnaast demonstreert het bondgenootschap zijn collectieve vermogen om controle op zee te hebben met een zeer effectieve maritieme component.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Van Amstel.
Zr.Ms. Van Amstel in een deel van het vlootverband.

Onvoorspelbare wereld

Baltops 23 moet aantonen dat NAVO-bondgenoten en partners in een onvoorspelbare wereld zijn verenigd. Dat zij de stabiliteit in de Oostzee weten te beschermen, te versterken en desnoods gaan verdedigen.

Baltops 23 loopt tot en met 16 juni. Na afloop volgt er een terugblik op het verloop van de oefening in de Baltische regio.