Defensie weer overgenomen door ‘Bazen van Morgen’

Defensie was vandaag weer even in jonge handen. 4 leerlingen namen onder het mom van de themadag ‘Baas van Morgen’ even de leiding bij Defensie. Zij gingen langs bij staatssecretaris Christophe van der Maat en de commandanten Vliegbasis Leeuwarden commodore Johan van Deventer en zijn ranggenote Marijke van der Krogt van de Divisie Personeel & Organisatie Defensie.

Vergroot afbeelding 2 kinderen in een voertuig van de marechaussee.
De 12-jarige Sami en even oude Tuana namen even de taken van de staatssecretaris over.

Van der Maat liet de 12-jarige Sami en even oude Tuana onder meer meedenken over de toekomst van Defensie. “Hoe kunnen we meer mensen zoals jullie geïnteresseerd krijgen om bij Defensie te werken”, vroeg de staatssecretaris. De leerlingen kwamen met het creatieve idee om VR-brillen in te zetten, zodat men een dag van een militair kan ervaren.

De dag bestond verder onder meer uit een rondleiding langs de kantoren van minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Die laatste was zelf ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Zo vertelde de CDS welke mensen hij zoekt. Ook gingen de leerlingen op werkbezoek naar mobilisatiecomplex Maaldrift.

Vergroot afbeelding 2 kinderen kijken op een beeldscherm.
De 12-jarige Rayyan en de 11-jarige Chahid gingen langs bij de DPOD.

Operation Support Centre

De 12-jarige Rayyan en de 11-jarige Chahid gingen langs bij de Divisie Personeel & Organisatie Defensie op de Kromhout Kazerne. Nadat ze door commandant Van der Krogt waren verwelkomd en meer over de divisie te weten kwamen, namen zij even de leiding over bij het Operation Support Centre (OPSUPCEN). Daar namen zij deel aan de Commanders Update Brief en kregen ze een rondleiding door het OPSUPCEN en de prinsessenkamer. Op de Du Moulinkazerne brachten de leerlingen een bezoek aan het KPU-bedrijf en verzorgde defensiecateraar Paresto de lunch.

Vergroot afbeelding Een kind sleutelt aan een F-16.
De 15-jarige Rafael sleutelde onder meer even aan een F-16.

Vliegbasis Leeuwarden

Commandant Johan van Deventer kreeg in Leeuwarden de 15-jarige Rafael als baas. Zij gingen langs bij verschillende technische afdelingen op de vliegbasis. Rafael kreeg bijvoorbeeld te zien hoe het eraan toe gaat bij het F-35-onderhoud. Ook de afdeling die voor de communicatiemiddelen zorgt, had tijd ingeruimd. Rafael bleek als leidinggevende niet te beroerd zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij sleutelde onder meer even aan een F-16.

Negende keer

Het was de negende editie van de ‘Baas van Morgen’. Het is een initiatief van JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. Bijna 700 jongeren kregen dit jaar tijdens de themadag de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of uitgeverij. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar zwaaiden de scepter bij onder andere VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB.