Nederland schaalt evacuatie-operatie uit Soedan af

De evacuatie-operatie om Nederlanders uit Soedan te evacueren wordt afgeschaald. Vanavond staat een voorlopig laatste evacuatievlucht met een C-130 Hercules-transportvliegtuig gepland. Dat kondigden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie vandaag aan in een brief aan de Kamer.

Vergroot afbeelding De C-130's die Defensie heeft ingezet voor de luchtbrug Aqaba - Soedan - Aqaba.
De C-130's die Defensie heeft ingezet voor de luchtbrug Aqaba - Soedan - Aqaba.

Verreweg de meeste bij Buitenlandse Zaken bekende Nederlanders zijn nu weg uit Soedan. Zij konden vertrekken door de inzet van Nederland of van een partner. Dat is de reden voor het afschalen.  

In totaal hebben minstens 150 Nederlanders het land verlaten. Ongeveer 70 van hen gingen mee op een van de 6 vluchten met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht. De andere personen zijn geëvacueerd door bondgenoten of verlieten Soedan op eigen gelegenheid. Nederland haalde naast de circa 70 Nederlanders ook meer dan 100 mensen met een andere nationaliteit op uit Soedan.

Vergroot afbeelding Een van de evacuaties in volle gang.
Een van de evacuaties in volle gang.

Stand-by

Er blijven nog een aantal militairen en een C-130 in Jordanië stand-by staan. Daarmee zijn desgewenst nog achtergebleven Nederlanders uit Soedan te evacueren.

De andere C-130 en het grootste deel van de militairen keert in de komende dagen terug naar Nederland.