Koning zeer geïnteresseerd in forensisch- en opsporingswerk in Oekraïne

Koning Willem-Alexander heeft zich vandaag verdiept in het forensisch- en opsporingswerk van de Koninklijke Marechaussee. Dat gebeurde op Camp New Amsterdam. Daar maken forensische, digitale en tactische rechercheurs zich klaar voor hun taken binnen het forensisch- en opsporingsteam (FO-team). Dat vertrekt nog dit voorjaar voor ongeveer 6 weken naar Oekraïne.

in het door oorlog geteisterde land doet een team voor de derde keer onderzoek naar oorlogsmisdaden.

De leden stellen er bewijs veilig, spreken met getuigen en verrichten DNA-onderzoek. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Vergroot afbeelding Koning  in gesprek met leden van het Nederlands Forensisch- en Opsporingsteam.
Koning bij leden van het Nederlands Forensisch- en Opsporingsteam.

Niet alledaagse omstandigheden

De koning was erg benieuwd naar eerdere ervaringen. De teamleden werkten in Oekraïne namelijk in niet alledaagse omstandigheden. De rechercheurs vertelden onder meer welke invloed dit op hun taken heeft. Het komende onderzoek is overigens niet het laatste. Volgens de huidige planning keert het forensisch- en opsporingsteam dit najaar voor de vierde keer terug.

Litouwen

Leden van het Koninklijk Huis hebben veel belangstelling voor de krijgsmacht. Zo was koning Willem-Alexander vorige maand nog in Litouwen. Hij ging daar langs bij de bijna 300 Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP). Hij is toen op de hoogte gebracht van hun wel en wee.

Prinses Beatrix was afgelopen vrijdag bij het Koninklijk Tehuis en Museum Bronbeek. En overmorgen is Koningin Máxima te gast bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.