Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie

Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF) verbetert de fysieke en mentale inzetbaarheid van militairen en eenheden bij grondgebonden optreden. Ze doet dit met sportmedische zorg, advies, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. TGTF bestaat uit 3 teams: het Sport Medisch Adviescentrum, het Kenniscentrum en de Fieldlabs.

Vergroot afbeelding Militair loopt in een onderzoeksruimte met bepakking en nepwapen op een loopband.
De belasting voor een militair wordt onderzocht.

Sport Medisch Adviescentrum

Het Sport Medisch Adviescentrum levert sportmedische zorg aan militairen. Die zorg geven sportartsen, fysio- en manueeltherapeuten, een praktijkassistente en trainingsdeskundige.

Het Sport Medisch Adviescentrum adviseert ook over de inzetbaarheid van militairen. En ze onderzoeken hoe klachten door inspanning  ontstaan. Daarmee helpen ze militairen om blessures te voorkomen. Militairen kunnen hun werk bij Defensie dan hun hele loopbaan zo goed mogelijk blijven doen.

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum doet onderzoek, geeft voorlichting en adviseert beleidsmakers, militairen en zorgpersoneel.

Het centrum richt zich op verschillende kennisgebieden:

  1. Hitte, koude, hoogte. Het Kenniscentrum test en ontwikkelt hulpmiddelen voor militair optreden in extreme omstandigheden. Ook deelt ze kennis en vaardigheden om letsel te  voorkomen, herkennen en behandelen in deze omstandigheden.
  2. Militaire prestatiepsychologie. Het Kenniscentrum ontwikkelt een aanpak die instructeurs en leidinggevenden helpt hun militairen mentaal optimaal te laten presteren onder zware en onvoorspelbare omstandigheden. Meer informatie over dit kennisgebied vindt u op LinkedIn.
  3. Trainingsfysiologie. Het Kenniscentrum onderzoekt en adviseert over de fysieke training, de zwaarte van het werk en de fitheid van militairen. Ze maakt fysieke testen en meetsystemen om de fitheid van militairen te bepalen tijdens de aanstelling en hun loopbaan. Zo kan bijvoorbeeld overbelasting voorkomen worden als militairen werk doen dat ze fysiek niet aan kunnen.
  4. Operationeel slaapmanagement. Slaapgebrek en vermoeidheid door militair optreden is niet altijd te voorkomen. Het Kenniscentrum onderzoekt daarom de gevolgen, hoe die te herkennen en hoe de risico’s ervan te beperken.

Fieldlabs

Het team Fieldlabs van TGTF verbetert de opleidings- en trainingsomgeving van de landmacht. Ze onderzoekt in de praktijk wat de belasting van het militaire werk is, en wat de militairen aankunnen. En probeert dat in balans te brengen. Daarbij geeft ze voorlichting en advies. Daarmee probeert TGTF het uitvallen van militairen tijdens de opleiding te voorkomen en te zorgen dat militairen bij operationele eenheden inzetbaar blijven.

Contact

Neem voor vragen contact op via: tgtf@mindef.nl.

Adres
Kromhout Kazerne
Herculeslaan 1
3584 AB Utrecht