Materieellogistiek Commando Land

Het Materieellogistiek Commando (MatlogCo) zorgt ervoor dat militairen materieel en voorraden hebben. Het commando repareert (gepantserde) voertuigen en ander materieel, en koopt en vervoert de noodzakelijke uitrusting voor gevechtseenheden. Elke dag, door heel Nederland. En daarbuiten. Het MatlogCo werkt samen met de Nederlandse (Defensie)industrie en kennisinstellingen. Zo maakt het MatlogCo missies mogelijk.

Afdeling Techniek

Met specialistische kennis en geavanceerde apparatuur voert deze afdeling ingewikkeld onderhoud uit en reparaties. Dat gebeurt vanuit een werkplaats midden in Nederland. De afdeling ontwerpt en ontwikkelt aanpassingen aan landsystemen en bouwt hiervan prototypen. Ook is ze expert in het onderzoeken en testen van materieel. De afdeling staat gebruikers van nieuwe of aangepaste (wapen)systemen bij met kennis en advies.

Afdeling Logistiek

De Afdeling Logistiek bevoorraadt eenheden met artikelen en reservedelen. De afdeling zorgt ook voor de inkoop daarvan. Het levert in Nederland en daarbuiten, in vredestijd en tijdens missies. Ook leent het artikelen uit om kampementen in te richten, en wielvoertuigen voor opleiding en training.

Afdeling Systemen & Analyse

De analisten van deze afdeling ontwikkelen kennis over (wapen)systemen door informatie te verzamelen uit gebruikte voertuigen. Zo krijgen zij inzicht in de huidige en toekomstige prestaties en kosten van militair materieel. Daarmee kunnen zij adviseren over gebruik en  onderhoud van materieel.
Systeemmanagers zijn verantwoordelijk voor het aanschaffen, laten onderhouden en afstoten van alle systemen met een ondersteunende rol. Voorbeelden zijn: vrachtwagens, aanhangers, geneeskundig materiaal en bouwmachines.

300 Materieellogistieke Compagnie

Deze eenheid is de ‘garage om de hoek’ voor militairen. Het voert periodiek onderhoud en (grotere) reparaties uit aan wielvoertuigen, rupsvoertuigen, wapens en verbindingsmiddelen. Dit doet de compagnie verspreid over ruim 20 locaties in Nederland. Ook levert het munitie aan oefenende eenheden.

Materiel Maintenance Organization

Deze eenheid onderhoudt voor de US Army het in Europa gestationeerd Amerikaans materieel. Dat gebeurt in Zuid-Limburg. De eenheid werkt daarvoor nauw samen met hun Amerikaanse opdrachtgevers. Het Amerikaans legermaterieel staat opgeslagen totdat binnenkomende en vertrekkende eenheden het nodig hebben. De Nederlandse monteurs moeten in staat zijn op korte termijn ook ondersteuning te bieden in het inzetgebied.

Samen met de industrie

Samen met Nederlandse (Defensie)bedrijven en kennisinstellingen werkt het MatlogCo aan een beter inzetbare landmacht. Door samen het onderhoud en de logistiek te verbeteren. Binnen het zogenoemde land maintenance initiative (LMI) wil het MatlogCo samen met externe partners uitdagingen op een innovatieve manier oplossen. Hierdoor ontstaan initiatieven waar beide partijen beter van worden.

Heeft u een innovatief idee, of wilt u (vrijblijvend) verder praten over wat uw organisatie voor MatlogCo, de landmacht of Defensiebreed kan betekenen? Neem contact op via het e-mailadres LMI@mindef.nl.

Geschiedenis

Het Materieellogistiek Commando is een relatief jonge eenheid van de Koninklijke Landmacht. De eenheid ontstond in 2013 door het samenvoegen van het Defensiebedrijf Grondgebonden Systemen, 310 Herstelcompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade, 320 Herstelcompagnie van 13 Lichte Brigade en 330 Herstelcompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade.

Daarmee werd de totale onderhoudscapaciteit burgermedewerkers bij elkaar gevoegd. Zo biedt het MatlogCo continuïteit in het onderhoud en de logistiek, en kunnen de brigades zich concentreren op hun kerntaken.

In 2020 kwam ook de Materiel Maintenance Organization onder bevel van het MatlogCo.

Embleem

Het embleem van MatlogCo toont een tandwiel en een keten van 4 aaneengesloten schakels. Deze symboliseren de capaciteiten van het MatlogCo Land op het gebied van techniek en ketenlogistiek.
Het naar beneden gerichte zwaard geeft aan dat MatlogCo een logistieke eenheid is van de landmacht. De militairen zijn bewapend maar de belangrijkste taak is het ondersteunen van de gevechtseenheden. De Nassausblauwe ondergrond is de internationale kleur van de logistiek.