Commandant Landstrijdkrachten

De Commandant Landstrijdkrachten leidt de Koninklijke Landmacht. Zijn belangrijkste taak is ervoor zorgen dat de landmachteenheden klaar zijn voor inzet. De commandant is verantwoordelijk voor het voorbereiden, leiden en beëindigen van operaties. Sinds 8 maart 2024 is luitenant-generaal Jan Swillens de Commandant Landstrijdkrachten.

Vergroot afbeelding Portret Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens.

Landoperaties leiden

De Commandant Landstrijdkrachten leidt operaties op de grond op verzoek van de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Hiervoor beschikt hij over gevechtseenheden, logistieke eenheden en ondersteunende eenheden. Bij operaties op land werkt de landmacht vaak samen met andere onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht of buitenlandse legereenheden.

Ondersteunen civiele autoriteiten

Op verzoek van de CDS ondersteunt de Commandant Landstrijdkrachten ook civiele autoriteiten. Dit kan in Nederland of in het buitenland zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning bij rampenbestrijding of humanitaire hulp. Maar het kan ook gaan om het ruimen van explosieven of het zoeken naar bewijsmateriaal voor politieonderzoek.