Project Nova NL voor zorgmijdende veteranen

Hoe bereik je veteranen die zorg nodig hebben, maar daar zelf niet om vragen? Defensie zoekt naar mogelijkheden om deze zorgmijdende veteranen toch te bereiken. Bijvoorbeeld met Project Nova NL. Daarin werkt Defensie samen met de politie en het Nederlands Veteraneninstituut.

Wat is de bedoeling?

Doel is om zorgmijdende veteranen die een misstap begaan, via de politie in contact te brengen met het Nederlands Veteraneninstituut. Daarvoor moet de politie 2 extra vragen stellen als ze iemand aanhouden:

  • Bent u veteraan?
  • Mogen wij uw gegevens doorgeven aan het Nederlands Veteraneninstituut?

Het Nederlands Veteraneninstituut kan daarna contact opnemen met de veteraan en hulp aanbieden.

Wat zijn de voordelen?

Deze aanpak heeft meerdere pluspunten:

  • Het leven van de veteraan en zijn omgeving kan verbeteren. Dit is een zorgtaak die Defensie als werkgever op zich wil nemen en die ook volgens de wet verplicht is.
  • Het aantal zorgmijdende veteranen dat na een aanhouding opnieuw de fout in gaat, wordt minder.
  • De politie kan haar werk veiliger doen. Als zij weten dat ze een ex-professional van Defensie voor zich hebben, kunnen ze daarop inspelen.

Resultaten Groot-Brittannië

Het project heeft zich al bewezen in Groot-Brittannië. Daar daalde het aantal veteranen dat opnieuw werd gearresteerd in een paar jaar tijd van 60% tot 6,5%.

Wat moet er gebeuren?

Om het ook in Nederland te laten werken, moeten er in het automatiseringssysteem van de politie 2 extra vragen komen te staan. Verder moeten politie en het Nederlands Veteraneninstituut afspraken maken, bijvoorbeeld over privacy van de veteraan.

Wat doet Defensie?

Defensie stelt geld beschikbaar om het boekingssysteem van de politie aan te passen. En Defensie levert een projectleider om de plannen in de praktijk te brengen.

Vergroot afbeelding Alternatieve tekst Infographic met informatie over zorg voor veteranen.

Meer informatie over Project Nova NL?

Wilt u meer informatie over Project Nova NL? Neem dan via onderstaand formulier contact op met de projectleider, kapitein Dave Botermans.

Stel uw vraag over Project Nova NL

Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden. Uw gegevens worden in de mailbox van de projectleider bewaard. We delen uw informatie niet zonder uw toestemming met derden. Behalve als dat nodig is om uw vraag te kunnen beantwoorden.

Waarom worden deze gegevens gevraagd?

Wij gebruiken uw gegevens omdat wij anders uw vraag niet kunnen beantwoorden.

Op welke manier worden uw gegevens verwerkt?

Wij gebruiken uw gegevens om uw vraag te beantwoorden. Uw vraag wordt door onze eigen medewerkers beantwoord. Uw gegevens worden niet zonder uw toestemming met derden gedeeld. Behalve als dat nodig is om uw vraag te kunnen beantwoorden.

Hoelang bewaren wij uw gegevens?

Uw gegevens worden bewaard in de mailbox van de projectleider.

Wat zijn uw rechten?

Meer informatie over uw rechten vindt u op de pagina 'Privacy'.

Akkoordverklaring *