Dutch Defence Off-loading Brace

Een Dutch Defence Off-loading Brace (DDOB) is een brace voor mensen met ernstig enkelletsel. De brace is bedoeld voor mensen die door pijn niet kunnen doen wat ze willen. De DDOB is er voor militairen en burgers.

Minder pijn

De brace zorgt dat u uw enkel en voet nog maar weinig kunt bewegen. U voelt daardoor minder pijn als u loopt. U kunt de brace gebruiken tijdens uw dagelijkse bezigheden, maar ook bij zwaardere activiteiten zoals sporten. Omgaan met de DDOB leert u tijdens een revalidatietraject.

Revalideren met de DDOB

Het revalidatietraject duurt 6 weken. U revalideert bij de dagbehandeling (poliklinisch) en komt daarvoor 1 of 2 keer per week naar het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg. Revalideren doet u bij de afdelingen fysiotherapie en sport. Waar en hoe vaak u op een afdeling moet zijn hangt af van uw wensen en doelen.

Doelen

Er zijn meerdere doelen mogelijk tijdens de revalidatie:

  • Leren lopen met de DDOB.
  • Zonder pijnklachten bewegen en/of sporten met de DDOB.
  • Problemen voorkomen die kunnen leiden tot een artrodese (voor altijd vastzetten van de enkel) of amputatie.

Aan het begin en einde van de revalidatie is een testmoment. Het behandelteam kijkt dan hoe goed u bepaalde dingen kunt doen en hoeveel pijn u hebt. Met die informatie controleren we of de brace voldoende helpt.

Een DDOB aanvragen

Een arts bepaalt of een DDOB geschikt is voor uw situatie. Dit gebeurt na een intake, samen met een fysiotherapeut en orthopedisch technoloog. De Orthopedie Techniek Aardenburg dient daarna een aanvraag in bij uw zorgverzekeraar. Als die de aanvraag goedkeurt, wordt uw brace gemaakt en kunt u beginnen met revalideren.

Hebt u vragen of denkt u dat een DDOB u kan helpen met uw klachten? Neem dan contact op met het secretariaat zorgondersteuning via telefoonnummer (0343) 59 86 00 of e-mail secretariaat@mrcdoorn.nl.