Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’

De Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ) is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten.

De RFGGJ is een compacte en flexibel inzetbare regimentsfanfare. Doel is om een actieve bijdrage te leveren aan het versterken van de band tussen militairen en burgers, met oog voor behoud van traditie. De optredens hebben een kleinschalig karakter: van kleine theaters tot dorpshuizen.

Vergroot afbeelding Een militaire orkest speelt muziek met op de achtergrond een beeldscherm. Daarop een mevrouw en een kind.
Beeld: Nederlandse Veteranendag

Schoolconcerten

Naast de ceremoniële diensten geeft de fanfare schoolconcerten. Tijdens deze concerten wordt op eenvoudige wijze het werk van de landmacht en de militaire muziek uitgebeeld. Er zijn programma’s voor onderbouw en bovenbouw basisschool.

Dirigent

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ staat onder leiding van chef-dirigent Christian Ansink. Na meer dan 32 jaar in Het Gelders Orkest (nu Phion) te hebben gewerkt als trombonist, maakte hij de stap om voltijds te dirigeren. In 2012 startte Christian de opleiding Dirigent Harmonie, Fanfare en Brassband aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Hij slaagde in 2014 en ontwikkelde zich verder door lessen te volgen van onder andere Jan Stulen en Arjan Tien. Ansink ziet de regimentsfanfare als een veelzijdig professioneel boegbeeld van het Garderegiment Grenadiers en Jagers.

Tenue

De RFGGJ draagt het tenue van het Garderegiment Grenadiers. Kenmerkend voor het ceremoniële tenue van de grenadiers is de berenmuts.
Bij grote ceremonies en de Nationale Taptoe speelt de RFGGJ samen met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Dan dragen zij het ceremoniële tenue van het oudste infanterieregiment van de Koninklijke Landmacht. Dat is het Regiment Infanterie ‘Prins Johan Willem Friso’.

Ensemble

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ beschikt over een koperkwintet. Het kwintet is veelzijdig en treedt op verschillende gelegenheden zoals:

  • kleine militaire ceremonies;
  • recepties;
  • officiële ontvangsten;
  • herdenkingen.

Het koperkwintet bestaat uit 2 trompetten, hoorn, trombone en een bastuba.

Geschiedenis

De RFGGJ is opgericht in 2005. Het orkest vertegenwoordigt de tradities van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, opgericht in 1829.

Vergroot afbeelding Een groep mensen aan het applaudisseren.
Beeld: ©Anne Reitsma

Vrienden van

De Vereniging van Vrienden Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' steunt het muziekkorps. Als lid van de vereniging blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook krijgt u korting op concerten, cd’s en georganiseerde reizen. Het lidmaatschap bedraagt € 15 per jaar. Aanmelden via vriendenkmkjwf@home.nl