Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’

De Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ) is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten.

De RFGGJ is een compacte en flexibel inzetbare regimentsfanfare. Doel is om een actieve bijdrage te leveren aan het versterken van de band tussen militairen en burgers, met oog voor behoud van traditie. De optredens hebben een kleinschalig karakter: van kleine theaters tot dorpshuizen.

Naast de ceremoniële diensten geeft de fanfare schoolconcerten. Tijdens deze concerten wordt op eenvoudige wijze het werk van de landmacht en de militaire muziek uitgebeeld. Er zijn programma’s voor onderbouw en bovenbouw basisschool. 

Dirigent

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ staat onder leiding van kapitein Harry van Bruggen. Van Bruggen begon als tambour-maître bij het Tamboerkorps Garde Fuseliers. Hij vervulde allerlei ondersteunende functies zoals bibliothecaris en roadmanager. In de amateur muziekwereld dirigeerde hij diverse orkesten en is hij jurylid.

Tenue

De RFGGJ draagt het tenue van het Garderegiment Grenadiers. Kenmerkend voor het ceremoniële tenue van de grenadiers is de berenmuts.
Bij grote ceremonies en de Nationale Taptoe speelt de RFGGJ samen met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Dan dragen zij het ceremoniële tenue van het oudste infanterieregiment van de Koninklijke Landmacht. Dat is het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’.

Ensemble

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ beschikt over een koperkwintet. Het kwintet is veelzijdig en treedt op verschillende gelegenheden zoals:

  • kleine militaire ceremonies;
  • recepties;
  • officiële ontvangsten;
  • herdenkingen.

Het koperkwintet bestaat uit 2 trompetten, hoorn, trombone en een bastuba.

Geschiedenis

De RFGGJ is opgericht in 2005. Het orkest vertegenwoordigt de tradities van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, opgericht in 1829.

Vrienden van

De Vereniging van Vrienden Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' steunt het muziekkorps. Als lid van de vereniging blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook krijgt u korting op concerten, cd’s en georganiseerde reizen.

Het lidmaatschap bedraagt € 15 per jaar. Aanmelden via vriendenkmkjwf@home.nl