Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’

De Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ) is een groot koperensemble met slagwerk. De belangrijkste taak is de begeleiding van militair ceremonieel, zoals commando-overdrachten.

De RFGGJ is een compacte en flexibel inzetbare regimentsfanfare. Doel is om een actieve bijdrage te leveren aan het versterken van de band tussen militairen en burgers, met oog voor behoud van traditie. De optredens hebben een kleinschalig karakter: van kleine theaters tot dorpshuizen.

Vergroot afbeelding Een militaire orkest speelt muziek met op de achtergrond een beeldscherm. Daarop een mevrouw en een kind.
Beeld: Nederlandse Veteranendag

Schoolconcerten

Naast de ceremoniële diensten geeft de fanfare schoolconcerten. Tijdens deze concerten wordt op eenvoudige wijze het werk van de landmacht en de militaire muziek uitgebeeld. Er zijn programma’s voor onderbouw en bovenbouw basisschool.

Voor de schooljaren 2021/22 en 2022/23 geeft RFGGJ de educatieve voorstelling 'De Missie: ver weg en toch dichtbij'. Deze voorstelling vertelt het verhaal van militairen op missie en hun familie. Het concert is gratis te boeken. Meer informatie is te lezen op de pagina veteranendag.nl/schoolconcert.

Dirigent

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ staat onder leiding van kapitein Lute Hoekstra. Lute studeerde klarinet en orkestdirectie aan de conservatoria van Enschede, Tilburg en Amsterdam. Hij was ruim 30 jaar klarinettist en concertmeester bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Lute volgde directielessen bij onder anderen Jan Cober, Sef Pijpers sr. en Pierre Kuypers. Hij dirigeerde verschillende amateurorkesten in de regio en was gastdirigent bij diverse Defensieorkesten, zoals het Trompetter Korps Bereden Wapens, het Orkest Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Tenue

De RFGGJ draagt het tenue van het Garderegiment Grenadiers. Kenmerkend voor het ceremoniële tenue van de grenadiers is de berenmuts.
Bij grote ceremonies en de Nationale Taptoe speelt de RFGGJ samen met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Dan dragen zij het ceremoniële tenue van het oudste infanterieregiment van de Koninklijke Landmacht. Dat is het Regiment Infanterie ‘Prins Johan Willem Friso’.

Ensemble

De Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ beschikt over een koperkwintet. Het kwintet is veelzijdig en treedt op verschillende gelegenheden zoals:

  • kleine militaire ceremonies;
  • recepties;
  • officiële ontvangsten;
  • herdenkingen.

Het koperkwintet bestaat uit 2 trompetten, hoorn, trombone en een bastuba.

Geschiedenis

De RFGGJ is opgericht in 2005. Het orkest vertegenwoordigt de tradities van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, opgericht in 1829.

Vergroot afbeelding Een groep mensen aan het applaudisseren.
Beeld: ©Anne Reitsma

Vrienden van

De Vereniging van Vrienden Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' steunt het muziekkorps. Als lid van de vereniging blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook krijgt u korting op concerten, cd’s en georganiseerde reizen. Het lidmaatschap bedraagt € 15 per jaar. Aanmelden via vriendenkmkjwf@home.nl