Historische verzamelingen luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht heeft traditiekamers op 3 vliegbases. Deze traditiekamers presenteren het cultureel erfgoed op luchtvaartgebied uit de regio.

In onderstaand overzicht vindt u de contactgegevens van deze kleine musea.

Let op:
u bezoekt een militair complex. Daar geldt een legitimatieplicht. Vergeet daarom niet uw paspoort of rijbewijs mee te nemen.

Traditiekamer Collectie Contact

Vliegbasis Gilze-Rijen

De collectie toont de geschiedenis van de vliegbasis en de rol in de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart. De collectie omvat foto’s, documenten, militaire uitrusting, vliegtuiguitrusting en -onderdelen, meet- en communicatieapparatuur, vliegtuigmodellen, diorama’s en maquettes.

Bezoekadres:
Rijksweg 121
5121 RD Rijen
Telefoon: (0161) 29 64 50

Open: elke donderdag 13.00 tot 15.30 uur.

Bij de hoofdpoort aanmelden met geldig legitimatiebewijs. Rondleidingen voor groepen van minimaal 10 en maximaal 45 personen.

Vliegbasis Leeuwarden

De traditiekamer huisvest in het houten KLM-gebouw dat dateert uit de beginperiode van het vliegveld. De collectie geeft een overzicht van de luchtvaart-geschiedenis rond de vliegbasis sinds de opening in 1938. De verzameling bestaat onder meer uit foto’s, affiches, documenten, krantenknipsels, plattegronden en modelvliegtuigjes.
Oud-militairen beheren de traditiekamer en geven uitgebreid tekst en uitleg.

Bezoekadres:
Keegsdijkje 7
8919 AK Leeuwarden

Open: elke 1e woensdagmiddag van de maand.

Van tevoren aanmelden, telefoon: (058) 234 67 00.

Vliegbasis Volkel

De hele geschiedenis van vliegbasis wordt zichtbaar in de Traditiekamer Typhoon. Er zijn vliegtuigmodellen, foto’s, squadronemblemen, schietstoelen en de vliegtuigbewapening te zien van vliegtuigen als de Meteor, Thunderjet, T-33, Thunderstreak en Starfighter. Ook is er aandacht voor de F-16 Fighting Falcon.

De collectie wordt regelmatig uitgebreid en aangepast.

Bezoekadres:
Zeelandsedijk 10
5408 SM Volkel

Open: elke eerste en derde vrijdag van de maand, 14.00 tot 16.00 uur.

Groepen op afspraak. Aanmelden uiterlijk 2 dagen van tevoren:
telefoon: (0413) 27 61 35.

Verzamelen op de parkeerplaats bij de hoofdingang, rechts voor de wacht. Een suppoost begeleidt u naar de traditiekamer.
Let op: Bezoekers jonger dan 15 jaar alleen toegang  samen met een volwassene.