Militaire bijdrage Rode Zee

Nederland draagt bij aan de EU-operatie Aspides en de internationale Operation Prosperity Guardian in de Rode Zee. Deze operaties zijn voor het handhaven van vrije doorvaart. De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. 

Vrije doorvaart

De vrije doorvaart van goederen in de Rode Zee handhaven is van cruciaal belang voor consumenten in Europa. Ook Nederlandse consumenten krijgen te maken met prijsstijgingen als transport in de Rode Zee hinder ondervindt. 

Zr.Ms. Tromp

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp patrouilleerde voor beide operaties in de Rode Zee. Dit deed ze vanaf 27 maart tot 23 april 2024. Ze was aanwezig om raketten en drones van rebellen te bestrijden.

Zr.Ms. Karel Doorman

In het Rode Zeegebied zijn bevoorradingsschepen en medische capaciteit nodig. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman levert daar voor de operatie Aspides een bijdrage aan. Het marineschip doet dit met meer dan 250 personeelsleden, van mei tot uiterlijk eind augustus. De Karel Doorman tankt andere schepen bij, en heeft voor de medische rol een chirurgisch team en een Cougar-transporthelikopter aan boord.

4 schepen van andere landen die deelnemen aan de operatie Aspides en eventueel schepen van de Operation Prosperity Guardian beschermen Zr.Ms. Karel Doorman tijdens haar bijdrage.

Stafofficieren voor maritieme veiligheid

Nederland levert stafofficieren aan verschillende operaties in de Rode Zee. Zo draagt Nederland ook in het aansturen van de operaties bij aan de maritieme veiligheid.