Explosievenrobot Dragon Runner

De Dragon Runner is bedoeld om verdachte situaties in kleine ruimtes te verkennen in binnen- en buitenland. De robot verlaagt zo het risico voor de explosievenruimers.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Vergroot afbeelding Een Dragon Runner staat op het punt via een plank een pand in te rollen.
Een Dragon Runner aan het werk.

De Dragon Runner is zo klein en licht, 20 kilo, dat hij op de rug meegedragen kan worden tijdens voetpatrouilles. Dankzij zijn beperkte omvang is het apparaat ideaal voor gebruik in kleine ruimtes, zoals aan boord van schepen, treinen en vliegtuigen. De Dragon Runner past samen met zijn handzame afstandsbediening in een rugtas. 

Alleen verkennen

De Dragon Runner is uitgerust met een camera. Hij heeft geen gereedschappen voor onderzoek of ruimingsmiddelen. Deze robot is zodoende alleen geschikt voor verkenningen.

Vergroot afbeelding Afstandsbediening met geïntegreerd beeldscherm.
De handzame afstandsbediening met geïntegreerd beeldscherm van de Dragon Runner.

Andere EOD-robots

De ‘grootste broer’ van de Dragon Runner, de tEODor, heeft uitgebreide mogelijkheden om verdachte pakketjes te verkennen, onderzoeken en eventueel ruimen. Hij wordt alleen ingezet in Nederland.
De Telemax zit qua grootte en gewicht tussen de Dragon Runner en tEODor in. Hij kan verdachte pakketjes verkennen en ze in tegenstelling tot de Dragon Runner met gereedschap onderzoeken en ruimen. Hij heeft weer minder mogelijkheden dan de tEODor, maar wordt wel in het buitenland ingezet.