Black Hornet-onbemand verkenningssysteem

De PD-100 Black Hornet is Defensies kleinste onbemande verkenningssysteem. De drone is niet groter dan een uit de kluiten gewassen horzel (hornet), weegt nagenoeg niks en is ook nog eens muisstil. Verkenningseenheden gebruiken de piepkleine drone om efficiënter én veiliger te patrouilleren.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Set

Een Black Hornet-set  bestaat uit een koffer met daarin 2 drones, externe antenne, reserverotorbladen, 3 verschillende opladers (regulier, HF (high frequency) en auto) en opbergtassen.

Het verkenningssysteem moet worden gezien als een aanvulling op de verrekijker. Verkenners kunnen de drone bijvoorbeeld gebruiken om te kijken of er vijandelijke strijders achter een heuvel zitten.

Specificaties

  • lengte: 10 centimeter
  • breedte: 2,5 centimeter
  • rotordiameter: 12 centimeter
  • gewicht: 18 gram
  • bereik: 1,6 kilometer
  • systemen: 3 camera’s voor video en foto in full HD
Vergroot afbeelding De PD-100 Black Hornet is Defensies kleinste onbemande verkenningssysteem. De drone is met een lengte van 10 centimeter niet groter dan een uit de kluiten gewassen horzel (hornet).
De PD-100 Black Hornet is Defensies kleinste onbemande verkenningssysteem. De drone is met een lengte van 10 centimeter niet groter dan een uit de kluiten gewassen horzel (hornet).

Verkenners die hun voertuig verlaten nemen een opbergtasje mee met daarin alles om de Black Hornet te bedienen: een afstandsbediening, beeldscherm en een ingebouwde accu voor het opladen van de 2 drones. De oplaadtijd is ongeveer even lang als de vliegduur (zo’n 20 minuten). Zo kan er vrijwel onafgebroken met een set worden gevlogen.

Accu

Mocht de accu tijdens een patrouille of in het voertuig leeg raken, dan biedt de laadkabel uitkomst. Hij kan op de batterij van een HF of 117F-radio worden opgeladen.

De helikoptertjes kunnen op 2 manieren worden bestuurd:

  • op zicht, per handheld-beeldscherm en videoverbinding;
  • zelfstandig op de programmeerbare automatische piloot en het GPS-systeem.
Vergroot afbeelding Een verkenner bedient de Black Hornet op zicht, per handheld-beeldscherm en via een videoverbinding.
Een verkenner bedient de Black Hornet op zicht, per handheld-beeldscherm en via een videoverbinding.

Beeldscherm

De verkenner kijkt tijdens patrouilles per beeldscherm live mee met de drone. Uit het oogpunt van energiebesparing toont het scherm ‘slechts’ in 800x600 megapixels. Achteraf zijn de beelden in full HD te bekijken. De videoverbinding tussen controller en drone is beveiligd. De beelden worden automatisch opgeslagen.

Extra antenne

Een set bevat ook een externe antenne. Die kan een verkenner in de handcontroller pluggen voor beter bereik. Handig in bebost gebied en de verbinding met de drone minder sterk is.