Camouflagepatronen

De Nederlandse militair krijgt nieuwe kleding en uitrusting. Met een nieuw camouflagepatroon. De aanpassing gebeurt vanuit het project STRONG. Nederlandse kleding en uitrusting krijgt het zogeheten NFP-patroon (Netherlands Fractal Pattern). Dit is speciaal voor de Nederlandse krijgsmacht ontwikkeld. Op deze pagina vind je daar meer informatie over.

Eigen Nederlandse uitstraling

Defensie zocht naar minder patronen waarmee je goed kunt werken in alle omgevingen en omstandigheden. En niet te vergeten: ze moeten een onderscheidend Nederlands tintje hebben. Dat laatste is belangrijk omdat ieder land een eigen manier van optreden heeft. Vooral bij missies willen Nederlandse militairen niet voor militairen uit een ander land aangezien worden. Daarom: een eigen uitstraling; stoer en met karakter.

Eigenlijk vraagt iedere omgeving om een apart camouflagepatroon. Dat is alleen niet praktisch. Je zou dan eindeloos veel patronen krijgen en je zou zelfs meerdere tenues tegelijk bij je moeten hebben.

Het streven is dus zo min mogelijk patronen. Voor kleding is dat het Netherlands Fractal Pattern (NFP). Voorlopig in de volgende varianten voor verschillende theaters van optreden:

  • NFP-Green voor bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa;
  • NFP-Tan voor droge gebieden, zoals woestijn, steppes en savannen;
  • NFP-Blue voor het boordpersoneel van de marine (niet bedoeld als camouflage);
  • NFP-White voor besneeuwde gebieden (nog in ontwikkeling).

Het camouflagepatroon op de uitrusting (zoals draagvest en rugzak) is NFP-Multitone, een combinatie van NFP-Green en NFP-Tan. Daarmee is de uitrusting geschikt voor diverse gebieden.

Netherlands Fractal Pattern

Het Netherlands Fractal Pattern (NFP) is een camouflagepatroon dat Defensie in samenwerking met TNO ontwikkelde. Het bestaat uit kleine en grote geometrische vormen, die lijken op structuren die veel in de natuur voorkomen. Doordat de patronen geschaald terugkomen, werkt de camouflage zowel van veraf als van dichtbij. Er is voor kleuren gekozen die op zoveel mogelijk plaatsen effectief zijn. Omdat niet-gekleurde elementen op een pak meer afbreuk doen aan de camouflage dan je zou verwachten, zijn ook de bandjes van de nieuwe uitrustingsstukken in camouflage uitgevoerd.