Panzerfaust 3-antitankwapen

De Panzerfaust 3 is een draagbaar terugstootloos antitankwapen. Het wapen vuurt verschillende soorten munitie gericht af tot een afstand van maximaal 600 meter. Het wapensysteem is geschikt tegen tanks, pantservoertuigen, versterkte opstellingen en (lichte) bunkers. Ook is het eventueel mogelijk om stil hangende helikopters onder vuur te nemen.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Krijgsmacht krijgt meer en modernere antitankwapens (11 december 2020)

Specificaties

 • gewicht: +/- 13 kilogram (afhankelijk van het projectiel, ongeladen afvuureenheid 2,3 kilo)
 • (effectief) bereik: 300 (bewegend), 400 (stilstaand), 600 meter (Dynarange)
 • bediening: 1 persoon
 • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers

Standaardversie en Dynarange

De Panzerfaust bestaat uit een wegwerplanceerbuis met een herbruikbare richtkijker- en afvuureenheid.

Naast de standaardversie heeft Defensie een Panzerfaust met het Dynarange-afvuursysteem. Dit is een geavanceerde afvuureenheid die het effectieve bereik van de Panzerfaust vergroot tot 600 meter. Dankzij onder meer het digitale vizier en de laserafstandsmeter ziet de schutter, ook onder slechte weersomstandigheden, de afstand en snelheid van bewegende doelen. De helderheidsversterker maakt de Panzerfaust Dynarange zowel overdag  als ‘s nachts bruikbaar.

Typen

Er zijn 4 soorten Panzerfaustmunitie:

 1. HEAT-RA (High Explosive Anti Tank – Rocket Assisted)  - DM12A2
  De DM12A2 is een normaal antitankwapen. De DM12A2 is een normaal antitankwapen. Gebruik in verstedelijkt gebied is mogelijk, onder meer dankzij de beperkte backblast. Dit betekent dat de vuuruitstoot aan de achterkant na afvuren relatief klein is. Het wapen kan dus tussen gebouwen en vanuit constructies worden gebruikt.
 2. HEAT-IT-RA (High Explosive Anti Tank – Improved Tandem – Rocket Assisted) - DM72
  De DM72 is speciaal ontwikkeld voor de Dynarange. Het projectiel heeft een tip-charge, een kleine holle lading voorin de punt van de granaat. Daarachter zit de explosieve hoofdlading.
  De eerste lading activeert een eventueel explosief reactiepantser. Dit zogenoemde Explosive Reactive Armour verkleint de impact van een inkomend explosief door een tegenexplosie.
  De explosieve tandem van de DM72 vergroot het doorslagvermogen. Dankzij de 2 explosieven wordt exact dezelfde plek 2 keer geraakt, waardoor deze granaat dikker pantser kan doorboren. Dit geldt als een voertuig geen reactiepantser heeft.
 3. HEAT-MP-RA (High Explosive Anti Tank – Multi Purpose – Rocket Assisted) - DM32
  De DM32 wordt Bunkerfaust genoemd. Hij is speciaal geschikt tegen betonnen bunkers en versterkingen met zandzakken. Het projectiel is voorzien van een fragmentatielading met een vertraging. Pas nadat het projectiel een doel is binnengedrongen explodeert de lading met scherfwerking.
 4. TP-RA (Training Practice- Rocket Assisted) - DM18A1
  De DM18A1 is de oefenversie van bovengenoemde soorten.

Daarnaast beschikt Defensie over een 300 en 600 meter subkalibersysteem en trainingssimulatoren voor de Panzerfaust. Een subkalibersysteem is een trainingssysteem met echte munitie die, naast kinetische energie, geen andere werking/effect heeft zoals high explosives. Het subkalibersysteem wordt gebruikt om de schutter vertrouwd te maken met het (afvuren van het) wapensysteem.