United Kingdom/Netherlands Amphibious Force

Nederlandse en Britse mariniers vormen sinds 1973 samen een amfibische strijdmacht. Deze heet de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Deze samenwerking levert een bijdrage aan de European Multinational Maritime Force (EMMF). Dit is een Europees vlootverband.

Nederlandse bijdrage UK/NL AF

Sinds 1998 maakt het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam deel uit van de UK/NL AF. Dit schip heeft een afzinkbaar dok en een helikopterdek. Daarnaast heeft het faciliteiten voor meer dan 600 mariniers met uitrusting en bewapening. Zij zijn inzetbaar in bergachtige streken, eventueel onder arctische omstandigheden. Inzet is wereldwijd mogelijk. Het Nederlandse deel van UK/NL AF bestaat uit ongeveer 1.000 man.

Zware training

Tijdens zware trainingsprogramma’s in de Schotse hooglanden en in Noorwegen leren de mariniers zich te verplaatsen op ski's. Ook leren zij te overleven in onherbergzame gebieden bij extreem lage temperaturen. De mariniers voeren amfibische operaties uit en maken gebruik van snelle landingsvaartuigen en helikopters.