Embleem 336 Squadron

Heraldische beschrijving

Gedeeld van goud en azuur en over alles heen een stier van sabel met zilveren hoorns in aanvalspositie naar rechts gekeerd. Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje de cijfers 336 in sabel en de embleemspreuk ‘sudore ac pulvere’ (in zweet en stof).

Symbolische betekenis

De stier: dit dier straalt kracht en robuustheid uit, synoniem voor de kenmerken van een tactisch luchttransportvliegtuig. De stier heeft de kop omlaag gericht met de horens vooruit, wat doelgerichtheid en onbevreesdheid symboliseert. Het dier heeft de rechterhoef opgeheven waardoor het klaar staat om dreiging en gevaar weerstand te bieden.

Goud en azuur: de linkerhelft van de achtergrond is goudgeel gekleurd. Dit symboliseert de dag. De rechterhelft is donkerblauw gekleurd, welke de nacht symboliseert. De kleuren zijn daarmee synoniem voor het opereren onder alle omstandigheden, dag en nacht.

Zuiderkruis: het sterrenbeeld Zuiderkruis bevindt zich in de nachtelijke helft van het embleem rechtsboven de stier. Het Zuiderkruis is een sterrenbeeld dat beneden de 30 graden noorderbreedte zichtbaar is. Dit symboliseert het verleden van 336 Squadron, wat eerder in Nieuw-Guinea en Curaçao dienst heeft gedaan. Beide locaties bevinden zich zuid van 30 graden noorderbreedte.