Embleem 121 Squadron (cadettenwing Koninklijke Militaire Academie)

Heraldische beschrijving

In goud een op de punt staande gelijkzijdige driehoek van oranje, omzoomd van sabel; in de schildvoet een gekanteelde muur in schaduwlijnen; de punten van de driehoek los van de schildrand respectievelijk los van de muur; over alles heen een galopperend paard van zilver. Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje in Arabische cijfers van sabel ‘121’ en met de embleemspreuk ‘krachtig snel trouw’.

Symbolische betekenis

Het in Nederlands-Indië opgerichte 121 Squadron had als kenteken de in de oorlogsjaren als nationaliteitskenteken vastgestelde zwart omrande oranje driehoek met daaroverheen een van rechts naar links vliegende P-51. De P-51stond bekend onder de naam Mustang. De verandering van het vliegtuig in een springend paard (mustang) in zilver uitgevoerd completeert het vroegere embleem, en is nu tevens een prachtige symboliek voor de nu door het squadron gebruikte wapensysteem. Immers de symbolische betekenis van het paard is snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. Snelheid en kracht zijn geheel van toepassing op het wapensysteem en uithoudingsvermogen op het 24 uur paraat zijn.

De muur, genomen van het wapen van de ‘Kreis Wittlage’ in West-Duitsland, symboliseert de verbondenheid met dit ‘Kreis’ aangezien het squadron hier zijn operationele taak uitvoerde.