Nationaal Trainingscentrum CBRN

Op het Nationaal Trainingscentrum CBRN (NTC CBRN) trainen militairen, brandweer, politie en geneeskundige hulpverleners verdediging en ontsmetting bij CBRN-incidenten. Naast realistische trainingssettings op het oefenterrein, maakt ook het ‘tegenspel’ van slachtoffers deel uit van trainingen. Hierdoor worden trainingen nog realistischer.

NTC CBRN: uniek in Europa

Het trainingsterrein is ongeveer 6 hectare groot. Deelnemers kunnen oefenen in bijvoorbeeld een bovengronds gebouwd metrostation, in en rond een ingestort huis, loods, spoorwegterrein met (tank)wagons, containerterminal, ontsmettingsstraat en een huis met 30 ruimtes die in grootte verschillen.

Bekijk de trainingssettings

Trainen binnen eigen specialisme of samen met andere hulpverleners

Militairen en civiele rampenbestrijders trainen binnen hun eigen specialisme (monodisciplinair). Nog belangrijker is om samen met andere hulpverleners te oefenen (multidisciplinair). Want als er een échte CBRN-dreiging ontstaat, is het noodzakelijk precies te weten wie welke taken heeft.

Veiligheid op het NTC is heel belangrijk

Instructeurs en deelnemers werken er met gevaarlijke stoffen. Dit kunnen echte stoffen zijn, maar ook gesimuleerde (nep). Voorbeelden zijn simulatie-strijdmiddelen, oefenmunitie (FX), traangas (CS) en echte radioactieve bronnen. De ervaren en goed opgeleide instructeurs weten precies hoe met alle soorten gevaarlijke stoffen (nep en echt) om te gaan.

Verplichte veiligheidsbriefing

Deelnemers krijgen voor een training een verplichte veiligheidsbriefing. Tijdens de training moeten zij altijd de aanwijzingen van de veiligheidsfunctionaris van het NTC CBRN opvolgen.

Het NTC CBRN gebruikt op het oefenterrein onder meer:

 • voertuigen;
 • speciale kledingsets;
 • flora- en faunasimulatie;
 • uitrustingen om onder meer MDMA- en XTC-labs te simuleren;
 • wapens- en explosievensimulatie;
 • simulatie trainingssysteem (STS). Met STS train je in een virtuele wereld.
  Het systeem heeft onder meer:
  • real time koppeling tussen de live- en virtuele omgeving;
  • audio- en videovastlegging;
  • track- en tracing systeem;
  • C2000-systeem en Wi-Fi/4G-dekking op het terrein;
  • gesimuleerd bron- en effectgebied (simulated plume);
  • gesimuleerd slachtofferspel;
  • uitgebreide evaluatiemogelijkheden (after action reviews) met gegevens uit het simulatie- en trainingssysteem.
 • realistisch tegenspel door inzet van acteurs en human patient simulators (HPS).
  HPS zijn levensechte poppen en lijken daardoor op echte slachtoffers. De pop knippert met de ogen. Ademhaling en hartslag zijn zichtbaar en voelbaar. Aandoeningen en reacties na een incident met chemische middelen maken het levensecht.
  De pop kan ademnood, een shockreactie of een epileptische aanval krijgen. Hulpverleners kunnen op de pop technische vaardigheden trainen. Zoals bloed afnemen en een beademingsbuis inbrengen (intubatie). Het NTC CBRN heeft 3 volwassen poppen en 2 kinderpoppen.

Contact opnemen over tegenspel

Wilt u een training met realistisch tegenspel? Neem dan contact op met het NTC CBRN via dcbrnc@mindef.nl of vul het contactformulier in onderaan de pagina.

Contactformulier

Uw reactie gaat over:(verplicht)
Meerdere keuzes mogelijk
Verwerking van uw persoonsgegevens

Wij gebruiken uw gegevens om contact met u op te nemen. We delen uw gegevens niet met derden en verwijderen uw gegevens uit onze systemen zodra we contact met u op hebben genomen. Meer informatie over het verwerken van persoonsgegevens op de website vindt u via de link in het uitklapmenu hieronder.

Akkoordverklaring(verplicht)

Meer weten? Bekijk de andere CBRN-pagina's.