CBRN Respons Eenheid: 24/7 inzetbaar

Neem bij een CBRN-incident, dreiging of aanslag met CBRN-middelen altijd contact op met de CBRN Respons Eenheid.

Alarmnummer: (0889) 56 95 69

Het responsteam van 6 specialisten staat 7 dagen per week, 24 uur per dag klaar om te ondersteunen.

Vergroot afbeelding Militairen in vlekkenpak en beschermende pakken en wagens.
CBRN Respons Eenheid.

A&A-team adviseert civiele hulpdiensten over bescherming en tegenmaatregelen

Binnen 5 minuten na alarmering vertrekken 2 CBRN-specialisten van het Advies en Assistentieteam (A&A-team) naar de de plaats van het incident. Maximaal 2 uur na alarmering (met uitzondering van de Waddeneilanden) is het A&A-team op locatie.

DIM-groep verricht lucht- grond en vloeistofmetingen

4 specialisten van de Detectie, Identificatie en Monitoring-groep (DIM-groep) bepalen of er giftige stoffen zijn vrijgekomen. De DIM-groep is uiterlijk 2,5 uur na alarmering aanwezig (met uitzondering van de Waddeneilanden). Het A&A-team stuurt de DIM-groep aan. De DIM-groep geeft advies of er extra ontsmettingscapaciteit nodig is. Het A&A-team beslist over het inzetten van de ontsmettingscapaciteit.

Ontsmettingsgroep met speciale voertuigen, systemen en kleding

Als ontsmetting nodig is, dan zet het A&A-team de ontsmettingsgroep in. Maximaal 6 uur na alarmering is de ontsmettingsgroep op locatie aanwezig. De ontsmettingsgroep bestaat uit militairen van 101 of 414 CBRN-verdedigingscompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade of 13 Lichte Brigade.

Afspraken over Defensie-inzet

De inzet van Defensie bij CBRN-incidenten gebeurt volgens de Wet veiligheidsregio’s, de Politiewet 2012 en militaire steunverlening in het openbaar belang. Meer over de Defensie-inzet is te vinden in de Catalogus Nationale Operaties.

Preventieve steun en algemene vragen

Bij preventieve steun (vooraf in te plannen) moet u een formeel bijstandsverzoek indienen via de Regionaal Militair Operationeel Adviseur van uw veiligheidsregio. Voor algemene vragen aan de Respons Eenheid kunt u bellen met het nummer  (0889) 56 95 68 of een e-mail sturen naar cbrnrespons@mindef.nl.

Meer weten? Bekijk de andere CBRN-pagina's.