Staatssecretaris in Litouwen: “Rekening houden met vechten, als op knop wordt gedrukt”

Staatssecretaris Gijs Tuinman heeft zijn eerste internationale werkbezoek achter de rug. Hij bezocht in Litouwen de Nederlandse militairen. Ze maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-troepenmacht of zijn er voor een oefening met een Patriot-luchtverdedigingssysteem. Ook sprak Tuinman zijn Litouwse collega Renius Pleskys. Vandaag kwam hij terug in Nederland.

Vergroot afbeelding De staatssecretaris en een generaal.
Staatssecretaris Tuinman liet zich in Litouwen bijpraten door directeur Aansturen Operationele Gereedheid generaal-majoor Dobbenberg.

In de Baltische staat zitten momenteel zo’n 350 Nederlandse militairen, onder wie 70 van de Patriot-eenheid. De overige militairen maken deel uit van de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence, eFP) van de NAVO. De troepenmacht laat er zien dat de NAVO hier paraat staat en straalt solidariteit uit met de Litouwse bevolking. De Nederlandse bijdrage wordt momenteel geleverd door militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade. Het grootste deel van deze gevechtseenheid is afkomstig uit het Drentse Havelte.

Vergroot afbeelding De staatssecretaris in gesprek met militairen in Litouwen.
Tuinman ging met verschillende militairen in gesprek.

Druk op de knop

Tuinman sprak met hen onder meer over het operationele tempo en hun mindset. Als oud-militair kan hij zich goed inleven in hun taken. Het voelde voor de bewindsman dan ook een beetje als thuiskomen, merkte hij op. Tuinman benadrukte verder de paraatheid van de troepen. “Als er op de knop gedrukt wordt, moeten de mannen en vrouwen er rekening mee houden dat ze moeten vechten in Litouwen."

“Ik moet het wel weten”

Als staatssecretaris houdt hij zich bezig met personeel, materieel, veiligheid en bedrijfsvoering. Tuinman riep de militairen daarom op om zich bij hem te melden, wanneer zij iets nodig hebben. "Als ik iets voor jullie kan doen, moet ik het wel weten. Weet me te vinden, dat vind ik belangrijk. Maar tot die tijd moeten we niet wachten tot de spullen er zijn, maar moeten we kunnen vechten met de spullen die we hebben.”

Patriot-oefening

De staatssecretaris ging daarna op Siauliai Air Base langs bij de Patriot-eenheid die deelneemt aan de internationale oefening Baltic Connection. Hierbij staat wendbaarheid en snelheid centraal. Onderdeel is het snel kunnen verplaatsen van luchtverdedigingseenheden naar het gebied.

Vanwege de Russische dreiging is het belangrijk dat de NAVO ook de collectieve luchtverdediging op orde krijgt. Nederland is lid van het Integrated Air and Missile Defence-verband van de NAVO. Hierin is afgesproken dat lidstaten elkaar bijstaan.

Ontmoeting

De staatssecretaris begon zijn werkbezoek gisteren in Vilnius. Daar ontmoette hij zijn Litouwse collega Pleskys. Een van de gespreksonderwerpen was de Russische dreiging waar Litouwen dagelijks mee te maken heeft. De huidige en toekomstige militaire samenwerking tussen Nederland en Litouwen kwam eveneens aan bod.