NAVO bundelt krachten voor het versterken van satellietcapaciteiten

De NAVO gaat gebruik maken van data, producten en diensten van nationale en commerciële satellieten van de lidstaten. Het bondgenootschap wil op die manier een beter beeld krijgen van de situatie in conflictgebieden en effectief optreden in tijden van conflict.

Minister van Defensie Ruben Brekelmans tekende vandaag op de NAVO-top in Washington een intentieverklaring voor de zogenoemde Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS). De NAVO heeft geen eigen satellieten en is voor de informatievoorziening afhankelijk van bondgenoten die satellietcapaciteit beschikbaar stellen. De APSS Memorandum of Understanding (MoU) zorgt ervoor dat met de toevoeging van commerciële data beter aan de informatiebehoefte van de NAVO wordt voldaan.

Minister van Defensie Ruben Brekelmans: “De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld maakt het noodzakelijk dat snelle stappen worden gezet in het versterken van de satellietcapaciteiten van de NAVO. Voor geloofwaardige afschrikking en verdediging is het essentieel dat het bondgenootschap beschikt over een sterke informatiepositie. Dat is onmisbaar voor de huidige oorlogsvoering, de veiligheid van onze militairen én van de maatschappij.”

Onvoldoende capaciteit 

Tijdens de oorlog in Oekraïne bleek de huidige satellietcapaciteit van de NAVO onvoldoende te zijn. De bondgenoten konden op eigen kracht slechts een klein gedeelte van de benodigde gegevens uit de ruimte verzamelen over de situatie op het slagveld. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat commerciële satellieten data kunnen leveren die geschikt is voor de militaire informatiebehoefte. Ook vanwege de verslechterde internationale veiligheidssituatie vindt de NAVO het gebruik van commerciële satellieten noodzakelijk om effectief en efficiënt informatie te verzamelen.

Sneller beslissen

De NAVO gaat de satellietcapaciteiten vanuit Nederland combineren met die van de lidstaten. Op die manier kan het bondgenootschap efficiënter informatie verzamelen en sneller beslissingen nemen in conflictsituaties. Het is de bedoeling dat ook satellietcapaciteiten van Nederlandse bedrijven voor de NAVO beschikbaar komen.

Naast Nederland zetten vandaag Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zweden een handtekening onder de MoU.