Openluchtconcert voor diversiteit: “Laat vrouwen niet in hun eentje vechten”

“Voor mij draait diversiteit om vrijheid. De vrijheid om jezelf te mogen zijn. Zonder angst en zonder gedoe.” Dat zei luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan gisteren voorafgaand aan het openluchtconcert ‘Zij aan Zij’. Met onder meer het optreden in Den Haag pakt de Defensietop een verbindende rol voor meer diversiteit binnen de krijgsmacht. Ook wil de organisatie de positie van de vrouw blijvend versterken. 

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur bood het concert aan Boekholt aan. Steur wilde zo stilstaan bij haar uitverkiezing tot Topvrouw van het Jaar. Tijdens ‘Zij aan Zij’ trad soulzangeres Shirma Rouse op met het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Zij brachten een swingende ode aan de vrouw en belichtten het belang van diversiteit en inclusie. Defensie organiseerde het concert samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vergroot afbeelding Shirma Rouse en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.
Shirma Rouse en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Steur hecht waarde aan diversiteit en inclusie binnen de krijgsmacht. “We streven naar een krijgsmacht die iedereen gelijke kansen biedt, ongeacht geslacht, achtergrond of afkomst. Waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen, in dienst van het team. Diversiteit is niet alleen een morele noodzaak, maar is ook een operationele noodzaak. We kunnen het ons immers niet permitteren waardevolle talenten te verliezen wanneer het gaat om de veiligheid van ons land. Zij aan zij, hij aan zij, maar vooral schouder aan schouder. Dat maakt ons onoverwinnelijk.”
 

Vergroot afbeelding Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan toont jurk.
Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan met de jurk die deel moet gaan uitmaken van het dagelijks tenue.

Jurk voor alledag

Boekholt maakt zich binnen Defensie al langer hard voor de positie van vrouwen. Ook op het gebied van gevechtsuitrusting en tenues, die vaak alleen gemaakt zijn op het mannenlijf. Zij deed eerder onder meer symbolisch haar stropdas af om hier aandacht voor te vragen. Ze droeg tijdens het concert als eerste vrouw bij Defensie de speciaal ontworpen nieuwe jurk. Boekholt is 1 van de 100 vrouwen binnen de krijgsmacht die de jurk test. Deze komt als aanvulling op het gebruikelijke dagelijks tenue.

Boekholt: “Zijn we er blij mee, dan krijgen vrouwelijke militairen echt opties om iets te dragen waarbij zij het uitgangspunt zijn: een jurk, een goed zittend pak met broek of met rok. Met een uniform dat past, laten we ook zien dat elke vrouw bij Defensie past.”

Niet vanzelf

De woorden van de plaatsvervangend Directeur-Generaal Beleid klonken Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim als muziek in de oren. “Ik spreek te vaak mannen die zeggen: oh, het komt wel goed. Maar dat is niet zo. Een inclusieve organisatie komt niet vanzelf. Dus laat vrouwen hier niet in hun eentje voor vechten. Spreek je uit, onderneem actie. Sta naast de vrouwen, naast elkaar in onze organisatie. Ik reken op iedereen. En mannen, wees wat dapperder!”