Maurice van Dreumel krijgt Witte Anjer Prijs voor ‘eeuwigdurende kameraadschap’ na bermbom

Adjudant Maurice (Bassie) van Dreumel nam vanmiddag de Witte Anjer Prijs in ontvangst. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange steun aan families van 2 omgekomen kameraden in Afghanistan. Ook zijn onbegrensde kameraadschap voor gewonde mede-veteranen werd geroemd. 

Vergroot afbeelding Adjudant Maurice (Bassie) van Dreumel.
Adjudant Maurice (Bassie) van Dreumel.

Van Dreumel was Opvolgend Pelotonscommandant in Afghanistan. Een deel van zijn peloton reed op 18 april 2008 op een bermbom. Daarbij kwamen zijn kameraden Mark Schouwink en Dennis van Uhm om het leven. Toninho Norden en Roger Hack raakten zwaargewond.  

Intensief contact met ouders 

Toen Van Dreumel terugkeerde van zijn missie, bezocht hij onmiddellijk de ouders van Schouwink en Van Uhm. Hij hield sindsdien intensief contact met hen. Jaarlijks bezoekt hij ook de herdenking van beide mannen. 
 
Van Dreumel is daarnaast nauw betrokken bij de 2 veteranen die gewond raakten door de bermbom. Zo speelde hij een hoofdrol in een film over het leven van Toninho Norden. Deze veteraan belandde door het ongeluk in een rolstoel. Later bleek dat Norden leed aan de ziekte ALS. Van Dreumel ging daarom samen met hem op militaire bedevaartstocht naar Lourdes.

Eeuwigdurend kameraadschap 

De vader van de overleden militair Mark Schouwink nomineerde Van Dreumel voor de Witte Anjer vanwege zijn ‘eeuwigdurende kameraadschap’. Zijn emotionele betoog maakte diepe indruk op de jury. De keuze voor Van Dreumel als winnaar van de  Witte Anjer Prijs is dan ook unaniem. Hij werd gekozen uit 20 genomineerden.

Veteranenprijs

Met de Witte Anjer Prijs worden mensen in het zonnetje gezet die zich op een bijzondere manier inzetten voor veteranen. Het Nationaal Comité Veteranendag reikt de prijs sinds 2018 uit.

Dit jaar is de prijs ontworpen door H.K.H. prinses Margarita. Het ontwerp bestaat uit 3 handen die samen een witte anjer vasthouden.