Kritische vragen op informatiebijeenkomsten Ruimte voor Defensie

Veel zorgen en kritische vragen, maar ook begrip. Dat was de teneur op de eerste informatiebijeenkomsten Ruimte voor Defensie in Zwolle en Venlo. Omwonenden konden vragen stellen over de plekken waar Defensie wil bouwen, uitbreiden en oefenen.  

Vergroot afbeelding Militairen oefenen met CV90-pantserinfanterievoertuigen.
Defensie heeft meer ruimte nodig, onder meer om te oefenen met CV90-pantserinfanterievoertuigen.

Op de bijeenkomst in Venlo ging het vooral over een toename van  jachtvliegtuigen, laagvliegen met helikopters en oefenen in verstedelijkt gebied. Verschillende bezoekers uitten hierover hun zorgen.

Zo zijn houders van paarden bang dat overvliegende helikopters zorgen voor gezondheidsklachten bij de dieren. "Ik weet uit ervaring dat paarden hiervan een zeer hoog stressniveau krijgen”, zei een aanwezige. “Dit is een drama voor onze branche.”

Ook waren er veel vragen vanuit veehouderijen over het effect van de vluchten op hun dieren.

Urgentie

Andere bezoekers konden ook begrip opbrengen voor de plannen van Defensie. “Ik denk dat iedereen de urgentie ook wel ziet, dat er iets moet gebeuren”, aldus een omwonende. “Je kunt niet allemaal redeneren: not in my backyard. Maar wat past dan het beste?”

Defensie organiseert tot en met 11 juli nog meer informatieavonden door het hele land. Vanavond is er een bijeenkomst in het Gelderse Ugchelen. Daar worden bijna 300 belangstellen verwacht.

De komende data en plaatsen zijn te vinden op de pagina Ruimte voor Defensie. Na de zomer volgen er nog meer informatiebijeenkomsten. De nog te plannen bijeenkomsten worden op deze pagina gemeld.