Nieuw radiosysteem voor communicatie tijdens operaties te voet

Defensie neemt vanaf vandaag een nieuw radiosysteem in gebruik. Het is bedoeld voor operaties waarbij militairen hun voertuig verlaten en te voet een gebied intrekken. In vakjargon: het uitgestegen optreden. De radio’s bieden een extra mogelijkheid om binnen een peloton met elkaar te communiceren. Dit systeem voor de ‘uitgestegen soldaat’ is er nu namelijk nog niet.
 

Met de nieuwe radio’s van het type PNR-1000 kunnen 45 militairen binnen hun eigen peloton op verschillende niveaus met elkaar communiceren, in meerdere samenstellingen.

De leidinggevende heeft de beschikking over een klein militaire tablet, de Raptor. Hierin zijn militaire kaarten te uploaden. Bovendien kan de Raptorgebruiker zien waar de verschillende leden van zijn eenheid zich bevinden. 

Beveiligd

Het radiosysteem is beveiligd met moderne technieken zoals encryptie en voertuigdatafilters. Daarbij worden berichten versleuteld, zodat niemand van buitenaf mee kan luisteren en kijken.

Samen met de nieuwe radio worden de bijbehorende batterijen, de headset en de opbouwtassen geleverd. Zo gaat de militair goed uitgerust het veld in.  

Vernieuwde uitrusting

De nieuwe apparatuur maakt deel uit van het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Hierbij wordt de uitrusting van militairen op verschillende punten verbeterd. Het draag- en bepakkingsysteem met ballistische bescherming is inmiddels verstrekt. Dit systeem wordt nu uitgebreid met de radio’s.