Instrument Disturb bepaalt: zon of vijand

Hoe gedraagt de zon zich? Dat is met Disturb nauwkeuriger te bepalen. Het instrument kan ‘solar radio bursts’ goed onderscheiden van andere ruis en storingen. Dat maakt het instrument belangrijk voor legers. Want je wilt natuurlijk wel weten of je met de koperen ploert of een hackende Rus te maken hebt. Vandaag is er bij de Joint Meteorologische Groep van de luchtmacht een demo gegeven van dit ‘hightech space weather instrument’.

Vergroot afbeelding Een veld met een instrument dat zongedragingen bepaalt.
Disturb kan ‘solar radio bursts’ onderscheiden van andere ruis en storingen.

Disturb kan meer dan alleen de uitbarstingen op de zon detecteren en daar een waarschuwing over geven. Het instrument is ook in staat automatisch een diagnose op te stellen over de zon. Verder levert het meer wetenschappelijke kennis op over het centrale hemellichaam.

Zon of vijand

Maar Disturb is vooral voor de identificatie van storingen en ruis belangrijk. Solar radio bursts kunnen communicatie en navigatie verstoren. Dan is het goed om zo snel als mogelijk te worden gewaarschuwd. Bovendien is het instrument heel nuttig om te achterhalen of het echt om de zon gaat of om bijvoorbeeld een vijand. Disturb is een nieuwe generatie technologie ten opzichte van analoge, enigszins verouderde systemen. Voor de kenner…denk aan e-Callisto of het RSTN van de US Air Force.

Overweldigende buitenlandse belangstelling

Bij de demo van vandaag waren 75 gasten uit 12 verschillende landen. Vooral veel Amerikanen kwamen op de presentatie af, maar ook flink wat andere NAVO-partners. Zij kregen een presentatie over de werking en een demonstratie van de interface van Disturb.

Cyberaanval

Tijdens de jaarlijkse oefening Baltops in juni, voorziet Disturb de eenheden van solar radio bursts-waarschuwingen. Een betere test is niet denkbaar: de zon is de komende jaren extra actief en vanuit de Oostzee proberen de Russen met Electronic Warfare verwarring te zaaien. In 2015 claimden ze een cyberaanval. Later bleek het een solar radio burst te zijn die de systemen verstoorde. Disturb biedt wat dat betreft veel sneller en gemakkelijker duidelijkheid.