Nieuw: lijvig boekwerk over voorloper van Nationale Reserve

De Nationale Reserve bestaat officieel sinds 1948. Maar al ruim voor de Tweede Wereldoorlog leverden burgers op verschillende manieren een bijdrage aan de verdediging en veiligheid van Nederland. De Vrijwillige Landstorm kan dan ook gerust als de voorloper van het huidige Korps Nationale Reserve worden gezien. Vandaag verscheen er een lijvig boek over.

Vergroot afbeelding Prof. mr. Pieter van Vollenhoven krijgt een boek uit handen van korpscommandant Nationale Reserve luitenant-kolonel Hans Berding.
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven krijgt een exemplaar uit handen van korpscommandant Nationale Reserve luitenant-kolonel Hans Berding.

Het werk heet ‘Voor Huis en Haard: De geschiedenis van de Vrijwillige Landstorm 1914-1940’. De auteurs zijn majoor Fred Warmer, Wim de Natris en Wim Maas. In de uitgave werpen ze een nieuw licht op de voorgeschiedenis, oprichting en ontwikkeling van de Vrijwillige Landstorm en de Nationale Reserve.
Mr. Pieter van Vollenhoven nam op Legerplaats Harskamp het eerste exemplaar in ontvangst.

Verdediging en veiligheid van Nederland

‘Voor Huis en Haard’ belicht het centrale thema van de bijdrage die burgers bereid waren te leveren aan de verdediging en veiligheid van Nederland. Het gaat om zowel mannen als vrouwen. 

Volgens het boek dienden er naar schatting 135 vrouwen in de jaren 1921 tot 1927 bij de Vrijwillige Landstorm. Zij tekenden een militaire verbintenis voor ongewapende dienst. Uitgesloten van de militaire beroepsdienst en van de dienstplicht, bood de Vrijwillige Landstorm hun de mogelijkheid actief een bijdrage aan de landsverdediging te leveren.

De auteurs onderzochten daarnaast de vrijheid en ruimte die de overheid bereid was te geven aan dit particuliere initiatief. Binnen de Vrijwillige Landstorm was het uitruilen van materieel, personeel en diensten een gangbare praktijk. Civiele partners en organisaties leverden zo een bijdrage aan een weerbare samenleving. 

Weerbaarheidsverenigingen

De Vrijwillige Landstorm kwam in 1914 tot stand. Een groot aantal particuliere weerbaarheidsverenigingen bood de staat aan onderdeel te willen worden van de krijgsmacht. De organisatie werd echter in 1940 door de Duitse bezetter ontbonden. Na de Tweede Wereldoorlog werd op 15 april 1948 de Nationale Reserve opgericht. Met de toekenning van een vaandel door koningin Beatrix in 1983 verkreeg het de korpsstatus. 

Het huidige Korps Nationale Reserve is de voortzetting van de Vrijwillige Landstorm. Het erft daarmee ook de rijke traditie van de vrijwillige weerbaarheden én de mogelijkheid om als burgervrijwilliger bij te dragen aan de verdediging van het land.

Bewaken en beveiligen

Bewaken en beveiligen vormt de kernactiviteit van de militairen van het Korps Nationale Reserve. Tot op de dag van vandaag levert het korps een essentiële bijdrage aan de verdediging van huis en haard in Nederland. Eerder dit jaar ondergingen de reservistenbataljons nog een naamswijziging.

Verkrijgbaar

Boiten Boekprojecten is de uitgever van ‘Voor Huis en Haard: De geschiedenis van de Vrijwillige Landstorm 1914-1940’. Het boek telt 416 pagina’s en is voorzien van uniek fotomateriaal. Een exemplaar kost  € 35,- ISBN: 8789 0831 89475.