Nederland en VS vangen 30 jaar drugs in Caribisch gebied

Al 30 jaar jagen Nederland en de Verenigde Staten samen op drugs in het Caribisch gebied. Alleen al in de afgelopen 2 jaar leidde dat tot zo’n 50.000 kilo onderschepte contrabande. Beide landen stonden gisteren stil bij deze langdurige samenwerking in drugsbestrijdingsoperaties.

Vergroot afbeelding Stationsschip Zr.Ms. Groningen in de haven van Key West met palmbomen op de voorgrond.
Stationsschip Zr.Ms. Groningen ligt afgemeerd in Key West.

Dat gebeurde aan boord van stationsschip Zr.Ms. Groningen. Het lag voor de gelegenheid afgemeerd in Key West, Florida. Daar zetelt het hoofdkwartier van de Joint Inter Agency Taskforce South.

Binnen deze door de VS geleide organisatie werken 19 landen en verschillende organisaties samen. Ze bestrijden drugsgerelateerde criminaliteit in het Caribisch gebied. De Koninklijke Marine speelt hierin een cruciale rol. Zo vormt Nederland al 3 decennia een taakgroep voor antidrugsoperaties.

Vergroot afbeelding Een onderschepte snelle boot met Zr.Ms Groningen op de achtergrond.
Archieffoto van een onderschepte snelle boot (go-fast) met Zr.Ms Groningen op de achtergrond.

Goed huwelijk

Deze zogeheten task force 4.4. staat onder leiding van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. Dat is nu commandeur Walter Hansen. Hij beschrijft de intensieve samenwerking van beide landen als een ‘goed huwelijk’. “De doorvoer van drugs is een complex probleem dat een internationale aanpak vereist.”

 

Terugkeer

Het jubileum valt samen met de terugkeer van een stationsschip in het Caribisch gebied. Het afgelopen half jaar had Defensie er geen. Zr.Ms. Holland zou daar eind vorig jaar heen gaan, maar dat ging niet door. Reden daarvoor was dat het schip in het oostelijk deel van de Middellandse zee werd ingezet. Dit vanwege de onrustige situatie in het Midden-Oosten.