Knallende première Invasie

Met een grote rol voor de Koninklijke Marine was gisteravond de première van ‘Invasie’. Daarbij draait het om 3 jonge mariniers. In liefst 3 zalen van Pathé Arena ging de met actie overladen film van start.

Vergroot afbeelding Gijs Scholten van Aschat, Raymond Thiry en Fedja van Huêt.
V.l.n.r.: Gijs Scholten van Aschat, Raymond Thiry en Fedja van Huêt.

Het is voor het eerst dat de Koninklijke Marine op zo’n grote schaal heeft meegewerkt aan een Nederlandse speelfilm. Er is niet financieel bijgedragen. Wel ondersteunde de zeemacht met materieel en personeel in met name het Caribisch gebied rond Curaçao, Aruba en Saba.

De acteurs hebben zelfs een korte militaire training gevolgd, inclusief in het omgaan met wapens.

Regisseur Bobby Boermans en producent Errol Nayci zijn trouwens niet onbekend met de samenwerking met Defensie. Eerder tekenden zij voor de televisieserie Hoogvliegers, waarin een grote rol was weggelegd voor de Koninklijke Luchtmacht. “Dit is mijn genre, als kind was ik helemaal weg van de actiefilms met Arnold Schwarzenegger”, bekent Boermans. “Als het publiek ervan kan genieten én jongeren zich voelen aangetrokken tot het werk bij de marine, dan is dat mooi meegenomen.”

Niet doen alsof

Behalve acteurs zoals Tarikh Janssen (‘Ik ook van jou’), Gijs Blom (‘De Slag om de Schelde), Gijs Scholten van Aschat (‘Hoogvliegers’) en Raymond Thiry (‘Undercover’) zijn er ook militairen van de marine op het witte doek te zien. En niemand die daarbij hoeft te doen alsof, want bijvoorbeeld de air controller en Frisc-bestuurder vertolken die rol ook in de film. “Je kunt immers niet zomaar een acteur machtigen om zo’n snelle boot te besturen of een helikopter te laten landen op een schip”, verduidelijkt luitenant-kolonel der mariniers Eric Piwek, projectleider vanuit Defensie. Behalve personeel komen stationsschip Zr.Ms. Groningen, onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn, een helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied en de kazernes Savaneta en Parera prominent in beeld.

Vergroot afbeelding Invasie in première.
De première van Invasie in Amsterdam.

Puntje van de stoel

Een bijzondere rol is die van Ortál Vriend, die de eerste Nederlandse vrouwelijke marinier speelt. “Dat was ook direct mijn grootste uitdaging”, benadrukt ze. “Het voelde een beetje alsof ik extra geloofwaardig moest zijn.”

“Een heel spannende film", vindt commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal René Tas, die zich verguld toonde met de rol van de marine. "Ik heb de hele film op het puntje van mijn stoel gezeten, me echt geen minuut verveeld", zegt ook sergeant Sjoerd Hilckmann enthousiast na afloop.

Op het grote doek

Het grote publiek kan ‘Invasie’ vanaf donderdag in een groot aantal bioscopen zien. Het is zeker aan te raden de actiefilm op het grote doek te zien, zowel vanwege de visuele als de geluidseffecten. Tevens is het doel een jonge doelgroep aan te spreken om een baan bij de Koninklijke Marine te overwegen.