Defensie levert noodpompen aan de marinekazernes op Curaçao en Aruba

Het Nederlandse Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) draagt vandaag 3 mobiele waterpompen over aan de marinebrandweer. Binnenkort gaan ze naar Curaçao en Aruba. Deze systemen zijn bedoeld voor de marinekazernes op de eilanden. Maar de lokale brandweer kan ze ook gebruiken bij wateroverlast. De marinebrandweer en het NIPV tekenden vandaag de overdrachtsovereenkomst.

Vergroot afbeelding De pompen met daarvoor iemand van het NIPV en een militair van de marine die elkaar een hand geven.
Het NIPV draagt de mobiele waterpompen over aan de marinebrandweer.

De mobiele noodpompen kunnen ingezet worden in een (dreigende) noodsituatie tijdens het orkaanseizoen. Bijvoorbeeld bij een overstroming. De pompen zijn geschikt om er grote hoeveelheden water mee af te pompen.

“Op de Caribische eilanden hebben ze deze systemen niet”, zegt commandant Korps Marinebrandweer adjunct-hoofdcommandeur Twan Langenhuizen. “Daarom gaan er ook instructeurs vanuit ons mee. Die leren de lokale brandweer hoe ze de pompen moeten bedienen. Door deze samenwerking hebben we daar zowel middelen als mensen die de systemen kunnen inzetten.”

Ook in Nederland werkt de marinebrandweer nauw samen met de civiele brandweer. Bijvoorbeeld bij de coördinatie van calamiteiten en branden in de kop van Noord-Holland.

Olieschermen en blusschuim

Volgens Langenhuizen zijn de pompen onderdeel van een groter pakket aan middelen dat naar de Caribische eilanden gaat. Denk aan olieschermen en blusschuim. “Door samen te werken met de brandweerkorpsen op de eilanden kunnen we de kazernes beter beschermen zonder dat daar personeel naartoe moet.”

Kennisinstituut

Het NIPV is het kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg. De organisatie versterkt veiligheidsregio’s, het Rijk en andere crisispartners met onderzoek, onderwijs, informatie en ondersteuning.