Nederlandse handelsdelegatie met Ollongren mee naar Oekraïne (video)

Minister Kajsa Ollongren is vandaag teruggekeerd van een bezoek aan Oekraïne. In het kielzog van de minister reisde een Nederlandse handelsdelegatie vanuit defensie mee. Want ook op het gebied van de defensie-industrie is het belangrijk dat beide landen elkaar weten te vinden. In dat kader zijn enkele contracten voor samenwerking afgesloten.

Vergroot afbeelding Minister Ollongren in Oekraine aan tafel tijdens een vergadering.
Minister Ollongren bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Oekraine.

De meegereisde bedrijven Deltaquad, Avalor AI en AEC Skyline zijn gespecialiseerd in innovatieve dronetechnologie. De Nederlandse delegaties kregen de afgelopen dagen inzicht in de Oekraïense productiecapaciteit en de potentie tot samenwerking. Dat kreeg vorm via enkele ondertekeningen. Dat gebeurde in Kyiv onder toeziend oog van Ollongren en de Oekraïense onderminister voor Strategische Industrie Sergei Boyev.

Ollongren: “Deze eerste handelsdelegatie is een concrete invulling van het Veiligheidsarrangement dat Nederland en Oekraïne 3 weken geleden tekenden. Hierin is opgenomen dat beide landen zich zullen inzetten voor samenwerking tussen de Nederlandse en Oekraïense defensie-industrie. Vooral op het gebied van hoogtechnologische innovatie is er veel mogelijk én nodig”. Technologische innovaties worden steeds belangrijker in de oorlog, waardoor de uitwisseling van kennis en praktijkervaringen onmisbaar is. 

Veiligheidsarrangement

Tijdens haar bezoek sprak minister Ollongren met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky over de implementatie van het Veiligheidsarrangement. De minister benadrukte een- en andermaal dat Nederland het land volop blijft steunen. Ook had zij een ontmoeting met de Oekraïense onderminister van Defensie luitenant-generaal Yurii Dzigiz.

Minister Ollongren: “We hebben het gehad over de onverminderde steun van Nederland aan Oekraïne, waaronder de voorbereiding van de levering van de F-16’s, inclusief munitie en nieuwe ISR-drones. Meer samenwerking op het gebied van de innovatieve defensie-industrie wordt steeds belangrijker.”

In Kyiv was de minister te gast bij het evenement ‘The Power of Women’. Zij sprak hier onder andere over de belangrijke rol die Oekraïense vrouwelijke militairen vervullen en het belang van diversiteit. Meer vrouwen bij de krijgsmacht is noodzaak.  

Vergroot afbeelding De minister legt bloemen bij een monument in Oekraine.
De minister betuigde eer aan de gesneuvelde Oekraïense militairen door bloemen te leggen bij het Heldenplein.

Bezoek Dnipro

Op dinsdag bezocht minister Ollongren de stad Dnipro. Zij betuigde daar eer aan de gesneuvelde Oekraïense militairen door bloemen te leggen bij het Heldenplein. Ook bezocht de minister een woonwijk waar vorig jaar een Russische raket insloeg in een flatgebouw. Hierbij kwamen 46 burgers om het leven, waaronder 6 kinderen. Ze sprak er met reddingswerkers.

De regionale legerleiding sprak haar dankbaarheid uit voor de Nederlandse steun en het geleverde Nederlandse materieel. Dat wordt als een absolute meerwaarde gezien in de strijd tegen Rusland. Desgevraagd gaven de militairen aan dat er een grote behoefte is aan meer luchtverdediging, meer reserveonderdelen en meer munitie.

Vergroot afbeelding Een delegatie in Oekraine bij een beschadigd voertuig.
De delegatie ging langs bij een militaire onderhoudsfaciliteit.

Militaire trainingseenheden

Samen met de Oekraïense onderminister van Defensie Dzhygyr bezocht minister Ollongren ook nog 2 militaire trainingseenheden. Daarnaast ging zij naar een militaire onderhoudsfaciliteit in de regio Dnipro. Hier wordt materieel gerepareerd dat zo snel mogelijk naar het front wordt (terug)gebracht.

“Ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe realistisch deze Oekraïense militairen hun manschappen trainen. Dat moet ook, want deze militairen kunnen direct aan het front worden ingezet. Bij de onderhoudsfaciliteit moet men al die verschillende typen gedoneerd materieel onderhouden. Dat vraagt om technisch vernuft en om meer reserve-onderdelen. Ik zag hier opnieuw de enorme veerkracht van Oekraïne”, aldus minister Ollongren.

Video: Minister in Oekraïne