Koning bezoekt training Oekraïense militairen door landmacht in Engeland

Koning Willem-Alexander bracht vandaag een bezoek aan operatie Interflex. In dit opleidingsprogramma in het Verenigd Koninkrijk trainen eenheden van de Koninklijke Landmacht Oekraïense militairen om hun land te verdedigen. De koning was aanwezig bij een opleidingsdag in het noorden van Engeland.

De landmachtmilitairen verzorgen lessen in schietvaardigheidsoefeningen, optreden in steden en loopgraven, medische zorg en oorlogsrecht. Tijdens zijn bezoek sprak koning Willem-Alexander met instructeurs en Oekraïense militairen.

De koning nam ook deel aan enkele onderdelen van de training. Zo was hij aanwezig bij een les wapeninstructies. Verder kreeg hij uitleg over het herkennen van verschillende type mijnen en verdiepte hij zich in een medische casus.

Sinds 2022

Nederland levert sinds 2022 een bijdrage aan operatie Interflex. Tot en met 2023 zijn er ongeveer 34.500 Oekraïense rekruten opgeleid tot militair.

Operatie Interflex is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Canada, Denemarken, Finland en Zweden. In totaal worden er dit jaar 8 lichtingen van 200 Oekraïense rekruten opgeleid.