Koning volgt masterclass bij MINDbase

Koning Willem-Alexander volgde vandaag een masterclass bij MINDbase in Rotterdam. De lesstof bij dit innovatieve centrum van Defensie ging onder meer over het gebruik van data science en artificial intelligence (AI) in een conflict. Ook counter-dronetechnologie kwam aan bod. Ook staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie volgde de masterclass.

Defensiepersoneel nam beide heren mee in verschillende scenario’s van toekomstige oorlogsvoering. Zo ging een casus bijvoorbeeld over een aanval op een stad. Dat deed de vijand met zwermen drones. Om die af te slaan zette Defensie tal van middelen in die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Denk aan een commandopost op zee, energiewapens en AI-gestuurde drones.

Robothond

Koning Willem-Alexander en Van der Maat weten inmiddels alles over de robothond en energiewapens. De eerste is een bijzondere variant van een onbemand systeem. De robothond kan op moeilijk toegankelijke plaatsen komen en complexe taken uitvoeren. De marechaussee experimenteert al enige tijd met een exemplaar van Boston Dynamics. Door de snelle ontwikkeling van AI-technologie zijn dit soort volledig autonome systemen binnenkort beschikbaar.

Energiewapens

Ook de ontwikkeling van energiewapens gaat snel. High Energy Laser is een veelbelovende technologie voor de bestrijding van (zwermen) drones. Zeer waarschijnlijk maakt die binnen enkele jaren wezenlijk onderdeel uit van de militair operationele omgeving. Zo is relevante infrastructuur te beschermen.

Aanhaken bij ideeën

Met MINDbase opereert Defensie in de havenstad letterlijk tussen technologische bedrijven, start-ups en onderwijsinstellingen. Innovatiepartners werken veelal in hetzelfde gebouw (Innovation Dock). Zo haakt Defensie aan bij vernieuwende ideeën. 

Defensie opende de Rotterdamse base in 2020. Inmiddels beschikken ook Eindhoven en Enschede over een dergelijk innovatief defensiecentrum. Logische keuzes. Beide steden hebben immers een technische universiteit, plus bruisende locaties met tientallen innovatieve bedrijven.