NAVO-hackathon: Internationale teams buigen zich over IT-problemen

Meer dan 100 professionals uit ruim 30 landen deden deze week mee aan een hackathon van de NAVO. Die speelde zich af op het Marine Etablissement Amsterdam. De jonge programmeurs, ingenieurs, architecten en IT-specialisten bogen zich daarbij over 3 complexe operationele IT-vraagstukken. De winnaar was het Oekraïense team Valkyrie I. Dit team combineerde bij de opdracht Pharmaceutical Thesaurus een hoge mate van innovatie met een goed gevoel voor netwerken.

Bij de jaarlijkse hackwedstrijd proberen militair gesponsorde teams in een paar dagen tijd geselecteerde operationele problemen van de NAVO op te lossen. Dit jaar beten ruim 30 teams uit onder meer Nederland en Oekraïne zich vast in 3 opdrachten.
 

Kunstmatige intelligentie

Nederland bracht als gastland de opdracht Noisy Speech to Text in. Het doel was om verbale communicatie te isoleren van een luidruchtige omgeving of storende bijgeluiden en deze zo goed mogelijk in tekst weer te geven. Dat kan doorslaggevend zijn voor het succes van de operatie. Het systeem dat de deelnemers hiervoor ontwikkelden moest om kunnen gaan met verschillende soorten achtergrondgeluiden. Voor oplossingen werd het gebruik van kunstmatige intelligentie aangemoedigd. De oplossing van Team Defence Digital uit Groot-Brittannië voldeed perfect aan de aangegeven criteria.

De NAVO bracht zelf ook 2 challenges in waarbij de deelnemers hun vaardigheden en creativiteit konden demonstreren. De uitdaging Pharmaceutical Thesaurus nodigde uit tot het opzetten van een classificatiesysteem voor medicijnen. Hiermee kunnen militaire medici in multinationale operaties snel en accuraat geneesmiddelen identificeren, classificeren en voorschrijven. Deze opdracht werd gewonnen door Team Valkyrie I uit Oekraïne, die daarmee ook de winnaar van de hackathon werd.

Bij de opdracht LLM Wargaming ontwikkelden de teams een simulator die met behulp van Large Language Models het af te spelen scenario kan stroomlijnen. Hiermee kan een gebruikersteam zich op andere taken richten. Ook krijgen gebruikers daarmee direct feedback, zodat ze hun strategieën kunnen veranderen. Deze opdracht werd gewonnen door een ander team uit Oekraïne, Valkyrie II.

Oplossingen

Ook in vorige edities van de Hackathon bedachten de deelnemers nuttige oplossingen. Denk aan het verbeteren van de navigatiemogelijkheden van drones in een omgeving waarin het GPS-signaal gedeeltelijk of geheel wordt verstoord.

Alle oplossingen zijn beschikbaar voor NAVO-partners. De beste oplossingen worden verder ontwikkeld en ook ingezet binnen de NAVO.