Schout-bij-nacht Peter Reesink begonnen als directeur MIVD

Schout-bij-nacht Peter Reesink is de nieuwe directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. In Den Haag nam hij vandaag het stokje over van generaal-majoor Jan Swillens, die op 8 maart commandant van de landmacht wordt.

Vergroot afbeelding Schout-bij-nacht Reesink ontvangt een vlag en neemt de functie officieel over.
Schout-bij-nacht Reesink neemt de functie officeel over.

Reesink was eerder directeur operaties. In die hoedanigheid was hij direct betrokken bij het uitzenden van militairen voor operaties in binnen- en buitenland. Hij nam veelal beslissingen op basis van inlichtingen van de MIVD. Ook evacuatieopdrachten en bijvoorbeeld het opleiden van Oekraïense militairen gebeurden onder verantwoordelijkheid van Reesink.

Vergroot afbeelding Een portret van minister Kajsa Ollongren.
Minister Kajsa Ollongren.

Belang van MIVD

Minister van Defensie Kajsa Ollongren benadrukte tijdens de functiewisseling het belang van de MIVD. Ze noemde de aandacht van de dienst voor de verwoestende, grootschalige oorlog in Oekraïne met onbeschrijflijk veel leed en verlies aan mensenlevens. Maar dat is niet het enige. Ook wees ze op de Chinese dreiging richting Taiwan en het conflict tussen Israël en Hamas. Verder haalde ze de internationale betrekkingen met China aan. Die zijn gespannen door de Chinese dreiging richting Taiwan. Tegen díe achtergrond doen de analisten en operators van de MIVD hun werk.

In de frontlinie

Wat Ollongren betreft staan medewerkers van de dienst in die realiteit elke dag in de frontlinie. “Dat is een grote verantwoordelijkheid”, vervolgt ze. ‘‘En ik wil hier graag zeggen dat ik keer op keer persoonlijk ervaar hoe hoog de kwaliteit is. Hoe groot de toewijding en toegevoegde waarde is van de mensen bij de MIVD.

Terecht oogst de MIVD nationaal en internationaal grote waardering. Een prachtig onderdeel van Defensie, waar we heel trots op mogen zijn.’’

Vergroot afbeelding Portret van generaal-majoor Jan Swillens.
Generaal-majoor Jan Swillens.

Staatsgeheim

“We vragen de mensen van de MIVD om beelden op te bouwen en dreigingen te duiden”, licht generaal-majoor Swillens toe. “Maar ook om te handelen als dat noodzakelijk is. Alleen rapporten schrijven is niet genoeg. Handelen moeten we bijvoorbeeld bij cyberdreigingen of als er mensenlevens op het spel staan.” 

Generaal Swillens benadrukt dat werken voor de MIVD een verantwoordelijke baan is. “Onze mensen weten van heftige dingen, waar ze thuis niet over mogen spreken. Soms vragen we om weloverwogen risico’s te nemen. Omdat het nodig is voor de nationale veiligheid, de veiligheid van de krijgsmacht of die van onze bondgenoten. Onze mensen nemen die risico’s en doen dit achter de schermen. Want wat ze weten en wat ze doen is staatsgeheim. We vragen veel van hen.”

Vergroot afbeelding Portret van schout-bij-nacht Peter Reesink.
Schout-bij-nacht Peter Reesink.

Marineman Reesink weet als geen ander wat de MIVD kan betekenen. Hij liet vandaag weten de komende jaren de samenwerking met de krijgsmacht en AIVD verder te willen intensiveren en in te blijven spelen op de actuele dreigingen. “In de mist van data, fake news en digitale frictie, sabotage en spionage moet de MIVD iets van helderheid en handelingsperspectief kunnen bieden.” Dat moet volgens de nieuwe directeur voorop staan. “De MIVD moet een betrouwbare dienst zijn, waar de krijgsmacht en Nederland op kunnen rekenen.”